6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep'te 'Göç' konulu forum

Göçle Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi (EKOSEP) kapsamında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yöneticilerinin katılımıyla “Göç ve Göçle Gelen Nüfusun Sosyal Entegrasyon ve Kentin Yaşam Stratejileri” konulu forum düzenlendi.

Foruma Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi'nin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nden daire başkanları ve müdürlerden oluşan 18 kişilik bir heyet katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi forumda yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in, yoğun göç alan illerden biri olan Gaziantep'te göçten kaynaklanan sorunların çözümü için, tüm yeni çözümleyici fikirleri desteklediğini söyleyerek; “Göçten kaynaklı sorunların başında gelen sokakta yaşayan ve madde bağımlısı çocukların topluma kazandırılması için. Akınal Rehabilitasyon Merkezi ile Münir Onat Rehabilitasyon Merkezlerini faaliyete geçirdik. Bu çocukların sosyalleşmesi için Güvenevi'ni geliştirdik ve meslek kursları aracılığıyla hem aile bireylerinin hem de çocukların meslek sahibi olarak topluma faydalı bireyler haline getirmeye çalıştık. Kenar mahallelere gittiğinizde çocukların sokaklarda gezdiğini görüyorsunuz, çünkü çocukların oynayabileceği bir saha yok, bir basket potası bile yok. Yeni Gaziantep Vizyonu'nda kentin varoşlarında yaşayanların kente uyumunu sağlamak ve onların yaşam konforunu arttırmak için de projelerimiz var. Göçün olumsuz etkilerini gidermek için bir daire başkanlığı olmasa bile şube müdürlüğü şeklinde örgütlenmemiz mümkün” dedi.

Kolaylaştırıcılığını ODTÜ Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi olan ve Göç- Kentsel Yoksulluk, Sosyal Politikalar ve Kentin Yaşam Stratejiler gibi konularda çalışmaları bulunan Doç. Dr. Mehmet Okyayuz ise, konuşmasında göçün insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkat çekti. Okyayuz, “Önemli olan göçen nüfus ve yerli nüfus arasında ortak bilinç oluşturmaktır” dedi.

Küresellik konusuna da sıklıkla değinen Okyayuz, EKOSEP’in önemini vurguladı. Forum boyunca yapılan tartışmalarda, devletin yoksulluk odaklı politikalara devam etmesinin gerektiği, ulusal bir plan hazırlanarak göç merkezleri kurulmaya başlanması ve köye dönüş planları hazırlanması gibi çözüm önerileri gündeme geldi. Tartışmalarda veri tabanı oluşturmanın önemi vurgulanırken, sosyal ve ekonomik olarak göçle gelenlere destek verilmesi gerektiği ve TOKİ benzeri yapılar yapılmasının altı çizildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 13:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?