5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Gaziantep'te hava kirliliği

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle akşam saatlerinde etkili olan hava kirliliğine karşı tedbirlerin arttırıldığı Gaziantep'te, Makina Mühendisleri Odası belgesi olmayan ateşçiler yüzünden kirliliğin arttığını kaydetti. 

1 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin önemli kentlerinden biri olan Gaziantep'te kış aylarıyla birlikte hava kirliliği de artmaya başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği bugünlerde bile özellikle akşam saatlerinde etkili olan hava kirliliğine karşı çeşitli tedbirler alınıyor. 

Hava kalitesinin korunmasıyla ilgili bir dizi çalışmalar yapan Çevre ve Orman Müdürlüğü, öncelikle 24 firmaya kömür satış belgesi verdi. İlde kullanılan kömürlere yönelik denetimlerini sıklaştıran Çevre ve Orman Müdürlüğü, satılması ve yakılması yasak olan 6 işletmeye toplam 144 bin YTL para cezası verirken, 86 bin 140 kilo kömür zaptedildi. 

181 Alo Çevre hattına yapılan 225 şikayetle Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne gönderilen 125 yazılı şikayeti de değerlendiren uzmanlar, çevreyi olumsuz etkileyen konuları çözüme kavuşturmak için çeşitli çalışmalar yaptı. Hava kirliliğini etkileyen araç egzoz gazlarına yönelik denetimleri de sürdüren Çevre ve Orman Müdürlüğü uzmanları tarafından, Kasım ayı içerisinde 3 bin 300 aracın egzoz muayenesinin yapıldığı açıklandı. 

Bu arada, kış mevsimiyle birlikte artan hava kirliliği konusunda Makina Mühendisleri Odası'ndan bir uyarı geldi. Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, son zamanlarda kaloriferlerin işi bilmeyen ateşçiler tarafından yakıldığını ifade etti. Gaziantep'te son zamanlarda motorlu ateşçiler ortaya çıktığını kaydeden Peri, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak, kentimizde 90'lı yılların başından beri muhtelif zamanlarda kalorifer kazanı ateşçilik kursları düzenleyerek, doğru yakma tekniklerini ateşçilere öğretmeye çalışıyoruz. Kurslardan edindiği bilgiler ışığında işini yapan kaloriferciler hem yakıttan tasarruf etmekte, hem de çevreye zarar vermemektedir. 

Ancak kalorifer yakma tekniklerini bilmeden deneme yanılma yöntemiyle bu işi yapanlar, gereğinden fazla yakıt kullanmasına rağmen hem verimli sonuç alamamakta, hem de çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu sorunların yanı sıra son zamanlarda kentimizde yeni moda olan 'motosikletli ateşçiler' yaygınlaşmaya başladı. Bir ateşçinin aynı veya yakın bölgede bulunan 8-10 kalorifer kazanını aynı gün içerisinde yakması, kazanın tekniğine uygun olarak ve emniyetli bir şekilde yakılmaması anlamına gelmektedir ki, öyle de oluyor. İlimizin de yaşadığı hava kirliliği sorunu pek çok ilde neredeyse toplum sağlığına zarar verir noktaya gelmiş durumdadır. Öyle ki, araştırmalar havanın şimdiki hızla kirletilmeye devam edilmesi ve önlem alınmaması durumunda, çok yakın gelecekte, insan ve hayvanların, hatta bitkilerin dahi yaşama olanağı kalmayacağını göstermektedir. 

Özellikle kötü yanma sonucunda bacalardan, atmosfere atılan, is, kurum ve kül insan sağlığına zararlı olmaktadır. Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun olarak yakılması ve işletme kurallarına uygun olarak çalıştırılması, özellikle kışın kent içindeki hava kirliliğinin önlenmesi yönünde önem kazanmaktadır. Kalorifer kazanını işleten ateşçinin bilgi ve becerisi büyük önem taşır. İşini iyi bilen bir ateşçiyle bilmeyen bir ateşçi arasında yüzde 20'lere varan bir yakıt tasarrufu söz konusudur. Ancak son zamanlarda kentimizde yeni bir moda olan motosikletli ateşçiler, 8-10 kalorifer kazanını aynı gün içerisinde yakmak zorunda olmaktan dolayı çoğunlukla kazanın tekniğine uygun olarak ve emniyetli bir şekilde yakamamaktadırlar." 

Peri, vatandaşları, motosikletli kazan ateşçilerinin yerine sabit bir ateşçi kullanmaları konusunda uyardı.
iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 10:32:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?