6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep’te ihracat artıyor

Türkiye’nin Kasım ayı ihracatında yüzde 22,03’lük bir azalma yaşanırken, Gaziantep’ten yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 oranında artışla, 287 milyon 974 bin dolar olarak gerçekleşti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (GAİB) verilerine göre, Kasım ayında Gaziantep’ten yapılan ihracat Ekim ayına göre yüzde 5,3 oranında artış gösterdi. Ocak-Kasım 2008 döneminde yapılan toplam ihracat tutarı ise 2 milyar 827 milyon dolar oldu. Gaziantep böylece 11 aylık toplam rakamda yılbaşında koyduğu 3 milyar dolarlık ihracat hedefini yıl toplamında geçmiş oldu.

Açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Türkiye ihracatındaki bu düşüşün çok ciddiye alınması gerektiğini ve gerekli tedbirlerin acilen ortaya konması gerektiğini söyledi. Bu düşüş eğiliminin önemli bir sinyal olduğunu söyleyen Koçer, “Kurların yükselmesine rağmen pazar daralması ve mali sorunlar ihracatımızı etkileyecek gibi gözüküyor. Türkiye ihracatı düşerken Gaziantep ihracatında Kasım ayında bir sürpriz yaşıyoruz. Gerek pazar çeşitliliği, gerekse ürün çeşitliliği ihracattaki en büyük avantajımız. Ancak bunlardan daha önemlisi bu gün komşu ülkelerle olan ihracatımızdır” diye konuştu.

Global mali sistemle entegre olmayan ülkelerin, yaşanan bu krizden daha az etkilendiğini ve bu pazarların dış ticaretimiz açısından artık daha büyük önem arz ettiğini ifade eden Koçer, “5.TOBB Sanayi ve Ticaret Şurası’nda Gaziantep komşu ülkelerle olan ihracat artışında Türkiye’ye örnek şehir gösterildi.

Bu gün gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 92’si sanayi ürünü ve bunun yaklaşık yüzde 60’ı tekstil ürünü.

Önümüzdeki aylarda yeni döviz kurları ile tekstil ihracatımız yeni bir çıkış yakalayabilir. 2009 yılında ihracatta birinci sektör yeniden tekstil sektörü olacak gibi gözüküyor” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 17:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?