6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep'te kurtuluş resepsiyonu

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından resepsiyon verildi.

Şato Restoranda düzenlenen resepsiyona, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Suriye'nin Rakka kenti Valisi Ahmet Şahada Halil, Irak'ın Musul Valisi Dr. Duraid Kaşmula, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Haitham Saad ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Antep destanının, kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla, genciyle hep birlikte kazanılmış eşsiz bir zaferin destanı olduğunu belirtti. Güzelbey, "Şüphesiz ki Antep halkının Fransız işgali altında gösterdiği direniş ve teslim olmamaktaki kararlılığı da Türk tarihinin altın sayfalarından birini oluşturmaktadır. Bu nedenledir ki Antep daha Birinci Meclis tarafından Gazilik unvanıyla onurlandırılan tek kent olmuştur. Uygarlıkların beşiği, sanayileşmenin ve kalkınmanın önderi olan Gaziantep'in, Milli Mücadele döneminde tam 11 ay aç, susuz ve başlarına yağan mermilere karşın yaptığı destansı bağımsızlık savaşı ile tüm dünyaya örnek olmuştur. Antep savunmasının, yalnız bu şehir için değil, tüm Türkiye için önemini Ulu Önder Atatürk, 'Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem. Antepliler yalnız Antep'i değil Anadolu'yu da kurtardılar' sözleriyle ortaya koymuştur" dedi.

Güzelbey, o dönemde 20 bin olan Gaziantep nüfusunun 6 bin 317'sinin şehit düştüğünü kaydetti.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümünü konukları konukları Rakka Valisi Ahmet Şahada Halil, Musul Valisi Dr. Duraid Kaşmula'yla birlikte kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Haitham Saad ise , yaptığı konuşmada, "Türkiye ile Suriye dost ve komşu iki ülkedir. Son zamanlarda iyice gelişen ilişkileri daha da artırmak için çalışıyoruz. İnşallah Suriye ve Türkiye'nin bu dostluğu sonsuza kadar yaşar" diye konuştu.

Resepsiyonda daha sonra Şu Çılgın Türkler kitabının yazarı Turgut Özakman ve eski devlet bakanlarından Ali İhsan Göğüş de duygularını dile getirdiler.

Resepsiyonda daha sonra Suriye'nin Halep Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu ile Gaziantep Halk Oyunları ekipleri gösteri sundu. Resepsiyon, türkücü Melda Duygulu'nun söylediği kahramanlık türküleri ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 10:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?