6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Gaziantep'te 'Yaşlı Bakımı' konferansı

Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Gaziantep Eğitim Fakültesi, Gaziantep Sağlık Yüksekokulu adına Gaziantep Üniversitesi, Huzurevi adına Gaziantep İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün ortak olduğu “Yaşlı Bakımı Öğreticilerinin Yeterlilik Profilleri” konulu konferans gerçekleştirildi.


Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Konferans Salonu'nda düzenlenen, “Yaşlı Bakımı Öğreticilerinin Yeterlilik Profilleri” konulu konferansta, eğitim ihtiyacının belirlenmesinde kavramsal gelir noktaları, eğitim ihtiyacı analiz metotları, ulusal ve yerel düzeyde eğitim ihtiyacı yeterliliklerinin tartışıldı. Konferansın açılışında konuşan Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, “Yaşlı nüfus kentsel alanda yüzde 6, kırsal alanda da ise yüzde 9 olarak açıklanmıştır. Yaşlı insanların ailesi ile birlikte yaşama oranında, toplumun çekirdek aile modeline yönelmesi ile büyük bir azalma görülmüştür. Gaziantep'te bulunan huzur evinde 90 yaşlının bakımını yapmaktayız. Eğitimde yeterliliğin geliştirilmesi çabalarına uyumlu şekilde katılmaktayız. Bu proje, yaşlı bakımı eğitimine önemli bir ivme kazandırılacaktır” dedi.
Belirli bir yaştan sonra insan vücudunun fizyolojik yapısının değişik şekilde çalıştığını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Ekinci ise, “İnsanın yaşamında belirli dönemler vardır. Anne karnından başlayan bu süreç, yaşlanma dönemine kadar gelişim ve değişim göstererek devam etmektedir. Hayatımızda ki, bu alanların birisini anlamak ve özümsemek bir diğerini anlamayı kolaylaştırır. Fakat insanın yaşlılık dönemini bu şekilde anlayamayız. Bunun için anatomi, fizyoloji ve psikoloji bilgisine sahip olmamız gerekir. Yaşlı insanların bütün organları farklı bir şekilde çalışmaktadır. Bunun için çok iyi bir eğitim verilmesi gerekir” diye konuştu.


Proje Ulusal Koordinatörü Prof . Dr. Zerrin Söylemez ise, projenin Avrupa Komisyonu tarafından Leonardo da Vinci Programı kapsamında desteklenmekte olup, Almanya, Finlandiya, Polonya, Türkiye ve İngiltere'de olmak üzere beş ülkeden 19 ortak tarafından Paritatische Akademie, Almanya koordinasyonunda gerçekleşmekte olduğunu bildirdi.


Proje kapsamında, kimlerin yaşlı bakımı öğreticisi olacağını ve bu kişilerin yeterliliklerinin neler olacağı hususunda uluslar arası ortak bir kriter belirleneceğine değinen Söylemez, “Her seviyede eğitim almış bakıcıların ulusal yeterlilik standartlarının belirlenmesi gerekir. Ülkemizde çalışanların eğitim gereksinimi yeterliliği mülakat, çalıştay ve yazılı anketlerle belirlenmektedir. Diğer ülkelerde yaşlı bakımı eğitimi verilen okullar bulunurken, ülkemizde bakıcılar kurslarda eğitim görmektedir. Eğitim veren kurumumuzun olmaması nedeniyle, huzur ve bakım evlerimizde bir hemşire ve psikolog bulunmaktadır. Psikolog olmayan evlerimizde ise birer sosyal hizmet uzmanı görev yapmaktadır. Bu arkadaşlarımız hizmet içi eğitim görmüşlerdir. Hizmet içi eğitim ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü maliyeti az olan bir eğitim tarzıdır. Teorik bilgi pratiğe aktarılır ve sistematik olarak değerlendirilir” dedi.


Söylemez, uygulamada olan proje ile 57 ilde ve 234 huzur evinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla yerel eğitim analizi yaptıklarını fakat Gaziantep'te sadece bir tane huzur evi olduğu için bu analizi bakım elemanları üzerinde yaptıklarını kaydetti.
(OÇ-OÇ-Y)
30.05.2008 17:05 TSİ
NNNN

..
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 17:17:15
Güncelleme :2 Temmuz 2008 Çarşamba 14:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?