6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAZÜ rektörlüğüne yeni aday

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'ne aday olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Coşkun, yaptığı yazılı açıklamada, önümüzdeki günlerde yapılacak Gaziantep Üniversitesi Rektörlük seçimlerinde aday olduğunu belirtti. Prof. Dr. Coşkun, "Zaman ne kadar hızlı geçiyor deriz. Aslında zamanın kendi döngüsünde devam ettiğini, ne koyarsak içine bizi geleceğe onun taşıyacağını da yaşayarak tecrübe ederiz. Bu tecrübe binlerce yılın ürünüdür. Birikerek, çoğalarak gelişmek, insan doğasının tabi sonucudur. Dünün üzerine bugünü eklemlendirip yarının modern yol haritalarını çizmek, sadece gelişen insan için değil; onun birikimlerinin birer yansıması olan uluslar, devletler, şehirler, kurumlar için de geçerlidir. Söz konusu bu kurum, insanlığın ortak hafızası olarak tarih sahnesine çıkan aklın ve etiğin kurumsallaşmış şekli olarak tanımlanan üniversite ise üzerinde durup tekrar tekrar düşünmek gerekiyor" dedi.

Kişisel hayat serüveni boyunca yerelden ulusala, ulusaldan evrensele doğru sanatın ve insanın serüvenini takip etmeye çalıştığını, meslek olarak seçtiği hekimliği tüm insani boyutlarıyla en iyi şekilde yapmaya çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Coşkun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Hayatla, insanla, ülkemle, ülkenin aydınlanmasında temel trafo görevi yapması gerektiğine inandığım üniversite ile ilgili sorgularım hep var olmuştur. İşte bu sorgularımın neticesinde ulaşılan doğruları eyleme koymak, aklın ve etiğin kurumsallaşmış şekli olduğuna inandığım üniversite kavramını bizim şehrimiz ve Gaziantep Üniversitesi için de mutlaka hayata geçirmek, tüm akademisyen, personel ve öğrencisi ile yöremizin tüm dinamiklerini de yanına alarak, canlandırıp hak ettiği yere getirmek için rektörlüğe talip oldum."

Prof. Dr. Coşkun, 1970’li yılların başında ODTÜ'ye bağlı bir mühendislik fakültesi olarak kurulan ve 1987 yılında müstakil üniversite olan Gaziantep Üniversitesi'nin kurumsal kimliğini kazanmasının üzerinden 20 yıl geçtiğini hatırlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şüphesiz bu süreçte ciddi birikim ve tecrübeler kazanıldı ve çeşitli atılımlar yapıldı. İmkansızlıklar içinde Tıp Fakültesi'ni kurduğumuz günü hatırlıyorum elbette; oradan buraya ciddi gelişmeler var. Fakat, söz konusu Gaziantep Üniversitesi'nin gelişimi ile Türkiye'nin gelişimini eş zamanlı düşündüğümüzde, kurum olarak ne gazi şehrimizin Anadolu kaplanı atılımına ve müteşebbis insanına, ne de parlayan yıldız olan Türkiye’nin gelişmesine paralel olmamıştır, olamamıştır. Üniversitemiz insan kaynakları ve birikimi açısından önümüzdeki yıllarda içinde bir kırılma noktası yaşayacaktır. Bu kırılma, yerelleşme ve statükoculuğa doğru mu olacak, yoksa evrenselliğe doğru mu? Bunu zaman gösterecektir. Elbette bizim arzumuz, bu kırılmanın, üniversitemizi bölgenin lokomotifi ve ülkenin bölgede akıl, bilim ve evrensel etik değerlerle bezenmiş parlayan yıldızı olacağı bir noktaya taşımasıdır. Daha da öte bir deyişle, evrensel ölçekte varlığını her alanda ispatlama kararlılığı ile ilgili bir vizyondan bahsediyorum. Dün istiklal harbinde verdiği mücadele taktiği ile dünya harp tarihine geçmiş gazi şehrimiz, bugün sanayisi, ticareti, ihracat hacmi ile dünya ölçekli bir kent kabul edilirken bu dinamizmin gerisinde kalan üniversite için değil, çizgi ötesi bir üniversite için yola çıkıyorum. Bu dinamizmin motor gücü ve lokomotifi olması gereken üniversitenin içinde barındırdığı ışıldayan beyinlerin önünü açmak için kaptanlık yapmak üzere yola çıkıyorum. Farklılıkların birlikteliğinin ve diyalektiğin doğasının, insanı ve kurumları iyi bir yönetim anlayışı ile çok daha ileriye taşıdığına inanarak, bir büyük sinerjinin görkemli doğumu için yola çıkıyorum. İleriki günlerde bu ortaya koyduğum vizyonu daha kapsamlı olarak, ayakları yere basan ama gözleri hep yıldızlarda olan ve onları yakalamaya çalışan yaklaşımlarla daha kapsamlı bilgiler vererek izah edeceğim. Şunu söylemek isterim ki; bu şehirde doğdum, bu şehirde büyüdüm, yirmi yıldır bu üniversitede çalışıyorum, şimdi arkamızda hoş bir seda bırakacak bir görev için yola çıkıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 15:44:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?