6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAZÜ yarışmaya katılıyor

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından tasarlanan araçla, Tübitak'ın 2009 yılında düzenleyeceği, "Hidromobil'09" adlı yarışmaya katılacak.


Dünyada hızlı şekilde petrol, kömür, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının tükendiğini söyleyen Hidromobil'09 ekibinin takım kaptanı Murat Karadaş, bunun dünyadaki tüm kurul ve kuruluşları harekete geçirdiğini ve alternatif enerji kaynakları üzerine bilimsel araştırmalar yaptıklarını belirtti.


2007-2008 yıllarında, Gaziantep Üniversitesi olarak Tübitak'ın "Hidromobil" araba yarışlarına katıldıklarını ifade eden Karadaş, "Tübitak tarafından 2 yıldır düzenlenen 'Hidrojen Enerjili Arabalar Yarışı'na Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü olarak katılmaktayız. 2007 yılının Temmuz ayında Ankara'da düzenlenen Hidromobil'07 adlı yarışa 'Car-Ga' isimli aracımızla katıldık. Bu tasarımımızda hiçbir üniversitenin yapamadığı diferansiyel dişlilerini yapmış ve aracımızın virajlarda hız kaybetmesini engellemiştik. Aynı zamanda Car-Ga'yı üretirken yurt dışından getirilmesi zorunlu parçalar dışında tamamını Makine Mühendisliği Bölümü'nün Teknik Atölyeler kısmında öğrencilerin zorlu çabaları ile üretmiştik. Bütün bu zorluklar karşısında aracımızı 19 günde tasarlayarak ürettik. Aracımız ile yarı final üçüncülüğüne erişerek, Hidromobil'07 Anok Üçüncülük Kupası'nı üniversitemize ve bölümümüze kazandırdık. Bu yıl yine Temmuz ayında İzmir'de düzenlenen Hidromobil'08 yarışlarına da 'Hidrojet' isimli aracımız ile katıldık fakat aracımızda oluşan teknik sorunlardan ötürü yarışı tamamlayamadık" diye konuştu.
Tübitak'ın önümüzdeki dönem içerisinde düzenleyeceği "Hidromobil'09" yarışına yeni tasarlayacakları araçla katılmayı ve bu tasarımla birinci olmayı hedeflediklerini ifade eden Karadaş, "Projemizde daha önceki yıllarda akademik danışmanlığımızı yapan Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Bayseç ve Prof. Dr. Saadettin Kapucu hocalarımızın desteğini alarak, Gaziantep Üniversitesi'ni diğer üniversiteler arasındaki hak ettiği konuma ulaştıracağımıza inancımız tamdır. Bu çalışmamızın üniversite-sanayi işbirliğinin bir örneği olmasını ve projemize sponsor olmak isteyen sanayicileri çalışmamızın büyük birer parçası olmalarını istemekteyiz. Bu çalışma aracılığıyla Gaziantep Üniversitesi ve sanayisi kendini ülkemizde ispatlamakla kalmayacak, sanayiye dönük aranan mühendislerin bu projelerde istediği donanımları elde etmesini de sağlayacaktır. Hiromobil'09 için oluşturduğumuz grubumuzu; şasi ve gövde tasarım, hidrojen hücreleri ve yakıt pili araştırma ve geliştirme, katı modelleme, aerodinamik ve kaporta tasarım, aktarım organları tasarımı, yönlendirme sistemleri tasarımı, sponsorluk, haber ve reklâm ekibi olmak üzere yedi gruba ayırdık. Ekibimiz bütün Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine açıktır. Şubat ayına kadar öğrenciler çalışmalara katılabilir" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 18:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?