6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAZÜ'de Atatürk konulu panel

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAZÜ) “10 Kasım Atatürk'ü Anma Etkinlikleri” çerçevesinde, “Atatürk'ü Anlamak Eğitim, Dil ve Bilim” konulu panel düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu'nun başkanlığında gerçekleşen panele, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mehmet Murat, Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Özmantar ve Yrd. Doç. Dr. Arif Yılmaz konuşmacı olarak katıldılar. Küresel krizlerin, bunalımların, terörün ve yolsuzlukların en üst safhada olduğu günleri yaşadığımızı söyleyen Prof. Dr. Tokay Gedikoğlu, böyle durumlarda Atatürk'ün yokluğunu daha çok hissettiğimizi belirtti. Atatürkçü düşünce sisteminin süzülmüş fikirlerden oluştuğunu vurgulayan Gedikoğlu, “Atatürkçü düşünce sistemi, ulusumuzun aklın bilimin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyine erişmesini demokratik ve laik kurallar içerisinde, Türk toplumunun ihtiyaç ve isteklerinden doğan bir düşünce sistemidir. Atatürk her zaman 'Beni görmeniz önemli değil önemli olan beni anlamanız' demiştir” diye konuştu.

"Atatürk ve Eğitim” konusunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Murat da, “Savaş yıllarında savaş devam ederken eğitimcileri cepheden çağırıp 'Siz savaşı bırakın, eğitim işine bakın' demiştir. Savaş sırasında O'nun böyle bir karar vermesi çok önemlidir. Atatürk burada 'Savaş zaten kazanılır, önemli olan eğitim savaşını kazanmaktır' demek istemiştir. O'na göre en önemli vazife eğitim - öğretim işleridir. Atatürk, 'Benim asıl kişiliğim öğretmenliktir. Ben milletimin öğretmeniyim' demiştir. Atatürk ayrıca kız öğrencilerin de eğitimine çok büyük önem vermiş kız enstitüleri açmıştır” şeklinde konuştu.

“Atatürk ve Türk Dili” konusunda bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Arif Yılmaz ise, “Türk Dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir. Atatürk dilin yaşamsal ve toplumsal biçimini çok iyi kavramış ve milleti için çok önemli olduğunu her fırsatta dile getirmiştir. Topluma ait olan dilin içerisindeki her şey o toplumu anlatır. Atatürk her zaman milli his ile dil arasında sıkı bir ilişki olduğunu savunmuş, Türk Dili'nin dünya dilleri arasında en zengin dil olduğunu söylemiştir. Atatürk, 'Türk demek dil demektir. Türk Milletindenim diyen her insan her şeyden önce Türkçe konuşmalıdır' düşüncesini savunmuştur” ifadesinde bulundu.

“Atatürk ve Bilim” hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Özmantar, “Atatürk'ün bilime dair görüşlerini ve icraatlarını anlatmak mümkün değildir. Atatürk milletlerin özgürce yaşayabilmesi için bilime ayrı bir önem verilmesi gerektiğini desteklemiştir. O her zaman bilimin ve fennin öncülüğünde hareket etmiş ve insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır. Dünyada maddiyat ve maneviyat için en hakiki mürşidin ilim ve fen olduğunu her zaman söylemiş ve gelişmelerden haberdar olmak için bilimi takip etmenin şart olduğunu koşmuştur. Türk sanatı, Türk ekonomisi, Türk şiiri ile edebiyatının okul aracılığıyla olağanüstü incelikleri ve güzellikleriyle oluşup gelişeceğini her fırsatta ifade etmiştir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 18:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?