6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GAZÜ'den bir proje daha

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melda (Özdinç) Çarpınlıoğlu, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çökebilen Esnek Tüplerde Akım Dinamiğinin İncelenmesine Yönelik Deneysel Bir Araştırma” adlı projesini tamamladı.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, proje ekibinde doktora öğrencisi Vedat Oruç, Almanya Nurnberg- Erlangen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Franz Jozef Durst ve doktora öğrencisi Bülent Unsal ile Termodinamik Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. M. Yaşar Gündoğdu, Yrd. Doç. Dr. A. İhsan Kutlar'ın araştırmacı olarak yer aldıklarını belirterek, projeyi uluslararası kimliği yanısıra, uyumlu ve verimli bir ekip çalışması şeklinde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, projenin doktora öğrencisinin tez çalışmasını desteklediğini ve böylelikle projenin araştırmacı genç insan gücü- akademik kadro tesisi yolunda ki öncelikli hedefine ulaşıldığını, ilgilinin Dicle Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak katılımı ile projenin bu anlamlı somut başarısından duydukları memnuniyeti belirtti.

Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, “Projenin diğer temel kazanımı ve başarısının Makine Teçhizat ve Bilgisayar Kontrollü Ölçme ve Değerlendirme kapasiteli bir Test Sisteminin Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı Laboratuarlarına katkı sağlaması olmuştur. Kurulan sistemin izleyen bir diğer doktora çalışması için kullanılmaya başlanması ile alt yapı oluşturmak yanı sıra kaynak kullanımında ekonomi ve verimlilik sergilendi. Proje konusunun disiplinlerarası özelliği ile süresi boyunca gerçekleştirilen ulusal- uluslararası yayın çalışmaları ile de kazanımlarını kanıtladı” dedi.

Çökebilen tüplerdeki akım dinamiğinin oldukça karmaşık olduğunu, kendiliğinden oluşan salınımlar ve debi azalması arasındaki ilişkinin tam olarak bilinmediğini söyleyen Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, 1969 yılından bu yana çalışmaların sınırlı olarak mühendislik alanında gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tıp ve Biyo-Mekanik, Biyo-Mühendislik, Biyo-Medikal mühendislik gibi alanlarda gerçekleştirilen araştırmaların çoğunda salınımların mekanizmasının teorik-matematiksel ve deneysel yaklaşımlarla incelenmiş olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, ancak özellikle deneysel araştırmalarda kullanılan yöntemler ve uygulanan şartların büyük farklar taşımakta olduğunu belirterek, araştırılan konu ve çoğunlukla akım fizyolojisine yönelik belirli-tekil problem çözümlerinin dikkate alındığını söyledi.

Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, “Söz konusu çalışmalarda kullanılan akışkanın sıvı-su olması nedeni ile içinden hava akan elastik tüplerde basınç uygulaması ile yaratılan çökme-salınım ve sonrası akım karakteristiklerinin elastik tüp geometrisi ve tüp malzeme özelliklerine dayalı olarak bilinmemekte olup, bu nedenle projede kullandıkları şartlar ve değişkenlerin özgünlüğü yanı sıra sistematik ve kapsamlı veri toplanması da sağlanmıştır” diye konuştu.

Proje konusunun mühendislik - tıp arayüzünde olduğunu ve özetle canlı solunum sistemini esas alan hava akışının benzeşimi hedefi ile ince ve kalın cidarlı esnek-elastik tüpler içinde gerçekleşen akım dinamiğine yönelik yapılan deneysel çalışmanın Mühendislik esaslı değerlendirmesinin yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, “Temel kazanımların bilimsel tabanda ince ve kalın cidarlı farklı malzeme ve geometriye sahip tüplerde değişken hava debilerinde çökme - salınımları başlatan dış basınç belirlenmesi, çökme sonrası tüplerde gözlemlenen salınım ve sesin sebebi olan değişken akım dinamiğinin basınç ve hız ölçümleri ile doğrulanması ve çökme-salınım başlama anında oluşan salınımların frekans değerlerinin belirlenmesi şeklinde özetlenebilir” ifadelerini kullandı.

Termodinamik Anabilim Dalı olarak proje konusuna bağlantılı olarak sürdürdükleri diğer araştırmalarının ise “Glokom Drenaj Valfleri”, “Göz- İçi Basınç Anomalileri”, “Damar içi Kan Akışının Modellenmesi” örneklerinden oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Çarpınlıoğlu, önümüzdeki 5 yıl için stratejilerinin araştırma alt yapı ve bilgi birikimlerinin bu alanda Ar-Ge esaslı ürün ve ölçme sistemi oluşturmaya yönelik kullanılması olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 16:34:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?