6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Genç mucit 'kış güneşi' ile ısıtacak

Gaziantep Özel Sanko Fen Lisesi öğrencisi Müge Sıddıkoğlu, 'Kış Güneşi Projesi' ile güneş enerjisinden yararlanarak binaların güneş görmeyen kısımlarını ısıtmayı başardı.



Güneş enerjisini cam fanusta ısıya dönüştüren ve bununla güneşsiz bölgeleri ısıtan 'Kış Güneşi' sistemi, ısınmada kullanılan enerji maliyetlerini yüzde 20 azalttı. Sistem, klimalı mekanlarda günlük 14 milyon 400 bin; 3 ton kömürle ısınan bir dairede ise yıllık yaklaşık 230 YTL tasarruf sağlıyor.

Güneşte bekleyen otomobillerin içinin ısınmasından ilham alarak projesini geliştiren Müge Sıddıkoğlu, okul bahçesinde yaptığı çalışmada, 1 metre çapında camdan bir fanus ve yalıtılmış ayrı bir kafes hazırladı. Havasını boşalttığı cam kafesin daha iyi ısınması için altına 1,5 metre büyüklüğünde alüminyum folyo ile kaplanmış bir sac koydu. Isınan havayı 12 voltluk bir devir motorunun yardımıyla bakır borularla güneş görmeyen diğer kafese taşıdı. Böylece 1,5 saatte 3 derecelik sıcaklığa sahip yalıtılmış kafesin ısısını 37 dereceye çıkarmayı başardı. Cam kafes içine yerleştirilen rezidansla da devir motorunun belirlenen ısıda çalışması sağlandı. Yalıtılmış kafes içindeki sıcaklık değerlerinin, kış güneşinin ısıtmada kullanılabileceğini gösterdiğini belirten Sıddıkoğlu, yalıtılmış kafesin; ev, bina ve geniş salonlu yerlerin güneş almayan bölgelerini simgelediğini söylüyor. Hava pompasının soğuk yerdeki havayı alıp ısıtma kafesinden geçirerek ısınmasını sağladığını, daha sonra havayı tekrar soğuk yere aktardığını anlatan genç mucit, "Bu devir devam ettikçe kış güneşiyle bina içinde güneş ışığından faydalanamayan bölgelerin ısıtılması sağlanıyor." diyor. Mucit öğrenci, sistemin uygulanmasıyla ısınmada, başta evler olmak üzere okul, hastane, tiyatro gibi mekanlarda yüzde 20 oranında tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye'de kullanılan 5 milyon klimanın günlük 12 kilovatsaat enerji tükettiğini vurgulayan Sıddıkoğlu, 'Kış Güneşi' sistemiyle klimalarda yüzde 20 kazanç ve bir günde 14 milyon 400 bin YTL'lik tasarruf sağlanabileceğini kaydediyor.

Mucit öğrencinin çalışması, TÜBİTAK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası 'Enerji Verimliliği Proje Yarışması'nda mansiyon ödülü aldı.

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 09:54:53
Güncelleme :14 Haziran 2008 Cumartesi 10:14:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?