6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Görme engelli vatanaşla çzöüm arıyor

Görme engelli derneklerinin yöneticileri yaşamış oldukları sıkıntıları anlatarak, kendilerine yardımcı olunmasını istediler.

Görme engellilerin ekonomik ve sosyal anlamda büyük sıkıntıları olduğuna değinen görme engelliler derneklerinin yöneticileri, özellikle istihdam ve toplumsal duyarlılık konularında problem yaşadıklarını söylediler. Görme engelli vatandaşların genellikle alt gelir grubunda olduğunu ve dernek olarak ayakta durmakta bile güçlük çektiklerini belirten Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Çoban, ''Derneğimizin 142 üyesi bulunuyor ve hiçbir gelirimiz yok. Dernek binamızın elektrik ve su faturalarını dahi ödeyemiyoruz. Bu şartlarda bile üyelerimize yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Görme engelli vatandaşlarımız özellikle iş bulma konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Üyelerimizden sadece 15 tanesi bir işte çalışıyor. 10 üyemiz de emekli, diğerleri ise maalesef evlerine mahkum bir şekilde yaşıyorlar. Görme engelli vatandaşlarımızın daha iyi koşullarda yaşayabilmeleri için belediye başkanlarımızdan, işadamlarından ve vatandaşlardan yardım bekliyoruz. Lütfen görmeyenleri görmemezlikten gelmeyelim'' dedi.

''Normal vatandaşların farkına varmadığı ancak görme engelli vatandaşların yaşadığı çok sayıda sorun var'' diyen Müslüm Çoban, ''Trafik ışıklarının çoğunda ve bankaların çoğunda sesli ikaz sistemi bulunmuyor. Yolların bozuk olması ve özürlü kimlik kartının bazı otobüs şoförleri tarafından tanınmaması da bize zor anlar yaşatıyor. Ayrıca araç kullanıcıları ve vatandaşlarımızdan da bizlere karşı duyarlı olmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Eğitim ve istihdam konusunda yasal düzenlemelerin biran önce yapılması gerektiğini vurgulayan Türkiye Görme Engelliler Derneği Gaziantep Şubesi Genel Sekreteri İzzet Özbek de, ''İş ve istihdam konusunda bizlere yardım edilmeli. Eğitim görmüş engelli bireylerin alanlarında almış oldukları eğitimler doğrultusunda atamalarının yapılması gerekiyor. KPSS'yi kazanan engelli bireylerin çoğunun ataması yapılmadı. 2008 yılı atama yönergesinde engellilerin öğretmen olarak atanması ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) açıklama yapılmasını bekliyoruz. Şu ana kadar Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü atama komisyonu toplanmadı. Bir çok alanda yetişmiş arkadaşımız atama bekliyor. Ayrıca devlet özürlü kontenjanlarını biran önce doldurmalı ve özel sektörde çalıştırılması gereken engelli kontenjanlarını da takip etmeli'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 17:32:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?