Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis toplantısında, teşvik yasası, ekonomik anket sonuçlarının yanı sıra düşüşe geçen küresel mali kriz ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, teşvik kapsamına Gaziantep'in alınmasıyla bazı bölgelerin tepkisine neden olduğunu ancak Gaziantep'in 5 yıl mağduriyetinin ardından hak ettiği bir teşviki aldığını söyledi. Gaziantep'in hızla göç aldığını belirten Konukoğlu, "Gaziantep İstanbul'dan sonra en çok göç alan kent durumundadır. Gaziantep'in bu teşvike ihtiyacı olduğu gibi şuna da inanıyorum ki Gaziantep teşvikten çok işine güveniyor.
Teşvikin faydası var bu nedenle hükümetimize teşekkür ediyoruz. Özellikle Gaziantep'i gözardı etmedikleri için. Bu çalışmada emeği geçen tüm bakanlarımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyoruz" dedi.
Gaziantep'in kendi yağıyla kavrulan bir kent olduğuna işaret eden Konukoğlu, "Gaziantep her zorlukta belirli kahramanlıklar yaptığı gibi Türkiye'nin ihracatta artışı olan illerden biri. Bu kadar göçe rağmen işsiz sayısı diğer illere göre biraz daha düşük. İnşallah temennimiz yeni sanayici arkadaşları Gaziantep'e davet ederek, birazda ülke dışındaki yatırımcıları davet ederek, hep birlikte bu kenti biraz daha ileriye götüreceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Konukoğlu, panik yapacak bir durumunda söz konusu olmadığını anlatarak, "Bazı arkadaşlar paniğe kapılacak gibi oluyor ancak panik yapılacak bir durum yok. Artık yavaş yavaş krizin etkisi geçmeye başladı. Bundan sonrada tahmin ediyorum ki çok hızla olmamakla birlikte bu krizden çıkışımız 2001 yılından ki gibi hızlı olmayacak. Ama yavaş yavaş yükseleceğiz. Yeni alınan ekonomik kararlara baktığımız zaman hakikaten ciddi bir fark var ve hareketlilik hissedilebiliyor. Herkeste şuanda yeni bir heyecan var. Bu heyecanla birlikte bu Türkiye'nin daha iyi raylara oturacağına inancındayım" şeklinde konuştu.
İMF ile devam eden görüşmelerin Türkiye'ye hiçbir kayıp vermediğini de ifade eden Konukoğlu, "Zaman zaman İMF ile anlaştık anlaşmadık diyerek problemler oluyor. Ama bakın en kötü günümüzden bugünü İMF ile anlaşmamamıza rağmen, bu ülke çok kötüye gitmedi. İMF ile Anlaşmanın faydası var. Esnafa verilen garanti fonları gibi düşünebiliriz. Şöyle böyle olacak diye kendinizi hiçbir zaman için hazırlamayın. İMF' den para gelecek dolar düşecek veya İMF' den para gelmezse dolar yükselecek artık böyle şeyler kolay kolay olmaz. Anormal oynamalar olmaz. Dolar bu seviyede gidip gelir" dedi.
GSO Başkanı Nejat Koçer ise uzun bir süreden sonra ekonomide olumlu gelişmelerin ve iyimser beklentilerin arttığı bir dönemi yaşadıklarını ve bugünün dünden daha iyi olduğunu söyledi. Koçer, "Ama bu iyilik yeterli mi dersek, henüz değil" diyerek, "Tünelin ucundaki ışığı görüyoruz. Ama görünen o ki tünel biraz uzun olacak gibi. Şu an düz bir çizgide gidiyoruz ve bundan sonra atılacak her adım ve gelecek her iyi rakamsal veri tünelin ucundaki ışığa ulaşmamızı hızlandırabilir" dedi.
Merkez Bankası tarafından dün açıklanan iktisadi yönelim anketinde, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda Mayıs ayında iyimserler lehine dönen seyrin Haziran ayında güçlenerek sürdüğüne de işaret eden Koçer, "Yine dün açıklanan rapora göre reel kesim güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre 2,5 puan artarak 99,4 seviyesinde gerçekleşti. Tüm bunlarla birlikte olumlu gelişmeler ve beklentiler giderek artıyor bunun yanında krizin psikolojik etkisi de azalmaya başladı. Yeni görev alan ekonomi yönetiminin almış olduğu tedbirleri önemli buluyoruz" diye konuştu.
Yeniden uygulamaya konulan ÖTV ve KDV indirimleri ile iyileşmeye yönelik olarak hükümetin almış olduğu tedbirlerle, piyasada yeni bir hareketlenme sürecinin başlaması konusunda beklentilerinin olduğunu dile getiren Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu gelişmeler iyimserliğin artması ve ekonomide iyi beklentilerin oluşması açısından olumlu gözüküyor. Bugün krizden çıkışın en önemli unsuru olarak iç pazarın harekete geçirilmesi önem arz ediyor. Bu anlamda kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması önemli bir gelişmedir. Merkez Bankası'nın devam eden faiz indirimleri, piyasaları rahatlatmaya devam ediyor. Kredi faizlerinde başlayan indirim süreci de hızlandı. Ama yeterli değil. Çünkü hala yüksek faizlerden önemli şikayetler alıyoruz. Önümüzdeki bir veya iki aylık süreçte finansmanda yeni bir rahatlama süreci başlayacak gibi görünüyor"
Koçer, "Özellikle yeni istihdam paketinin piyasalara olumlu etki yapacağını ve istihdamdaki gerilemeyi durdurmasını bekliyoruz" diyerek, esnek, part-time çalışma ve staj yapma konularında yeni istihdam paketinde çok önemli yenilikler olduğuna dikkati çekti.
Yeni istihdam paketini sanayicilerimizin çok iyi incelemesini ve faydalanmasını da önerdiklerini anlatan Koçer, "Doğal gazdaki fiyat indirimi maliyetler açısından olumlu bir gelişme olmuştur. Elektrikte de doğal gaza bağlı bir indirim sürecinin başlamasını temenni ediyoruz. Hafta sonu ucuz elektrik fiyatı çalışması ise, bu noktada sanayi için yeni bir maliyet açılımı olabilir" diye konuştu.
Geçmiş aylara göre güven endekslerinde iyileşmeler olduğuna da işaret eden Koçer, "Krizde geldiğimiz bu süreçte halkımızın güveni arttıkça, tüketim artmaya ve bununla beraber piyasalar canlanmaya başlayacaktır. Canlanan piyasalar ise, üretim yapılmasını sağlayacak ve buna bağlı olarak da işsizlik rakamlarında düşme görülecektir. Yani harcayabilecek parası olanların harcayacağı her kuruş, işsiz insana iş olacak, üretimlerimizi artıracaktır"
4 Haziran tarihinde Gaziantep'i mağdur durumdan kurtaran yeni teşvik paketinin açıklandığını da hatırlatan Koçer, "Şimdi bu yeni teşvik sistemi ile birlikte Türkiye'de artık yeni bir dönem başladı. Biz Gaziantep olarak, yeni yatırımlar için verilen bu teşvik sisteminin yanı sıra halen üretimde olan işletmelerimizin de rekabet güçlerini korumak ve krizin etkilerinin azaltılması için, yeni bir "üretim teşvik paketinin" hazırlanması istiyoruz. Şimdi yeni yatırım teşvik paketi ile Gaziantep olarak ne yapabileceğimizi iyi düşünüp öyle yola çıkmamız lazım. Krizin etkilerinin hala devam ettiği, kapasitelerin ve istihdamın düşük seyrettiği bir dönemde teşvikin artı bir etkisi olacak mı, olmayacak mı açıkçası görmemiz gerekiyor. Bu yeni teşvik döneminde yapılabilecek yeni yatırımlarda daha akıllı yatırımı, daha akıllı üretimi, daha akıllı rekabeti ortaya koymak zorundayız" şeklinde konuştu.
Dünya genelinde yeni bir akımın olduğunu ve bu akımın Türkiye'yi de etkisi altına almaya başladığını anlatan Koçer, "Bu yeni trend akıllı ürünler dönemidir. Zaten teşvik unsurları içerisinde de bu terim yerini almış durumda. Artık akıllı evler, arabalar, binalar, telefonlar, kumaşlar, akıllı tekstil ürünleriyle dünya yeni bir çıkış arıyor. Aklı öne çıkaran nanoteknoloji ile yenilikçiliği esas alan bu yeni dönemde bizde aklımızı iyi kullanmak zorundayız. Çünkü yeni teşvik döneminde eğer yatırımları ve yatırımcıları doğru kanalize edersek Gaziantep'te, belki sonuçları yıllar sonra ortaya çıkacak yanlışlıkları, yığılmaları ve fazla kapasiteleri asgariye indirmiş oluruz" dedi.
Ekonomik krize yönelik yaptıkları anketin sonuçlarını da açıklayan Koçer, "Ekonomik krize yönelik yaptığımız anketin bazı çarpıcı sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Ankete katılan sanayicilerimizin yüzde 63'ü iyileşme sürecinin henüz başlamadığını söylüyor. Sanayicilerimiz ankette tam kapasite çalışmayı etkileyen nedenlerin başında, sırasıyla iç pazardaki daralmayı, ihracattaki gerilemeyi ve finansmandaki sıkıntıyı ifade ediyor.
Sanayicilerimizin yüzde 60 'ı krizde kapasitesini değişik oranlarda aşağı çektiğini ifade ederken, yüzde 47'si yeni teşviklerin yatırımlarını etkilemeyeceğini ifade ediyor. Ankette sanayicilerimizin yüzde 78'i hala kredi faiz oranlarının yüksek olduğunu, bankaların indirimde geciktiğini ve bunun piyasayı kilitleyen önemli bir sebep olduğunu belirtiyor. Yüzde 40'ı yeni teşvik yasasını olumlu bulurken, yüzde 42'si de olumlu bulmakla beraber geç kalındığını belirtiyor. Gelecek dönem için beklentiler sorusunda ise sanayicilerimizin yüzde 44'ü yeni siparişin artacağını belirtiyor"
TİM tarafından açıklanan 2008 yılı 1000 ihracatçı firma arasında Gaziantep'ten 48 firmanın yer aldığını belirten Koçer sözlerini şöyle tamamladı, "Sevindirici olan ise Gaziantep'in firma sayısı 2007 yılında 33 iken, listeye 15 firma daha eklenerek bu sayının 2008 yılında 48'e çıkmasıdır. İlk 1000'e giren iller sıralamasında Gaziantep 5. sıradadır. Ben bu noktada her türlü zorlu şartlara rağmen ihracat yaparak bu ülkeye katma değer yaratan, istihdam sağlayan ve listeye girmeyi başaran tüm firmalarımızı yürekten kutluyorum"
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve GSO Başkanı Nejat Koçer, toplantıya katılan işadamları ve basın mensuplarının ekonomiyle ilgili sorularını yanıtladı.