6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GTO Başkanı'ndan öneriler

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, tüketici kredileri ve kredi kartı kullanımı ile ilgili önerilerde bulundu. 

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü etkinliklerini anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Aslan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aslan, bir gazetecinin, kredi kartı kullanımı ve tüketici kredileri ile ilgili sorduğu soru üzerine, şunları söyledi: 

"Dünya öylesine hızlı gelişiyor ki, Türkiye'de dünyadaki önemli küresel aktörlerden birisi konumunda. Özellikle bölgemizin bu bağlamda önde gelen ülkelerinden birisi. Çağdaş dünyada nakit para akımının yerine kredi kartıyla alışveriş etme sisteme giderek yaygınlaşan bir sistem. Türkiye'nin de bu sistem içinde olması kaçınılmaz. Ama bunun çok daha belirli prensipler içerisinde, çok daha sistemli ve özellikle de alım gücüne, kazanım gücüne yönelik bir kullanım sistemine gidilmesi gerekir. Ama maalesef Türkiye'de uzunca bir süre sokaklarda bile kredi kartı pazarlama yöntemleri uygulandı. Biz bu konunun yanlışlığını ve isyanımızı defalarca söyledik. Son krizden sonra bu konuda bir düşüş yaşandı. Ama bence esas tüketici kredileri ile ilgili Türkiye'de bir sistem ve planlama yapılamadan kullanım şekli oluştu. Şunu demek istiyorum. Bu gün çalışanlara bakarsanız, yüzde 90'ı tüketici kredisi kullanıyor ve geri ödemesini yapmakla meşguller. Bir kısmı sıkıntıya düşüyor, bir kısmı ödüyor. Ama bu ödemelerin çoğunluğu ekonomiye geri dönmüyor. Piyasalardaki durgunluğun ana sebeplerinden birisi budur. Piyasaya hareket getirecek olan, daha çok dar gelirlinin yaptığı alışveriştir. Tüketici kredisi geri ödemesini piyasa yerine bankaya yaptıklarından dolayı, piyasada ciddi bir durgunluk var. İşte bu noktada, hükümetin bu kredileri yeniden yapılandırması, bunun belli bir disiplin içerisinde, bir sisteme tabi olarak kullandırılması konusunda tedbirler alması gerekiyor".
Yaşanan krizle ilgili hükümete çeşitli önerilerde bulunduklarını ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu krizle ilgili tedbir olarak biz şunu önerdik. Tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılması lazım. Yani somut örnek verirsek, bir memur, bir esnaf, şu anda aylık tüketici kredisi ödüyorsa, 400 YTL ödüyorsa, onun zamanını ikiye katlayarak 200 YTL ödesin. Diğer 200 YTL'yi piyasadan alışveriş yapsın. Yani 4 yıl vadesi varsa 8 yıla yaymak lazım. Piyasadaki nakit akışının bankalara gitmesinin yerine ekonomide kalmasını sağlamak lazım. Kredi kartı verme sistemlerini mutlaka çağdaş ülkelerdeki gibi, belirli plan ve disiplin içerisinde tutmak lazım. Yani, her önüne gelen, her istediği yerde kredi kartı dağıtamamalı. Bu konuda çok ciddi yaptırımlara ihtiyaç var. Biz bunları çok uzun süredir dile getiriyoruz. Bu kriz esnasında da ısrarla bu tedbirlerin uygulanması için çaba gösteriyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 13:25:32
Güncelleme :22 Aralık 2008 Pazartesi 14:03:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?