6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GTO sektör toplantıları devam ediyor

Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO), sektörlerdeki sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla düzenlediği sektörel toplantılar sürüyor. Bu çerçevede son olarak Zirai İlaç ve Gübre Bayilerinin sorunları GTO’da düzenlenen toplantıda ele alındı.


GTO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Tiryaki’nin başkanlık ettiği toplantıya meclis ve komite üyelerinin yanı sıra zirai ilaç ve gübre bayileri katıldı. GTO Yönetim Kurulu Üyesi Tiryaki, toplantının ardından yaptığı değerlendirmede, 2007 yılında tahmini yüzde 10-15`lik büyüme gerçekleştiren zirai ilaç sektörünün, Avrupa Birliği`ne uyumda sıkıntı yaşayacak sektörlerden biri olduğunu, ekolojik değişimler, ürün fiyatları, tarımsal destekler, sınai mülkiyet hakları, patent, AR-GE maliyetleri ve AB`deki zirai ilaç yasalarının yeniden yapılandırılması gibi konuların zirai ilaç pazarını geniş ölçüde etkileyeceğini vurguladı.


Tiryaki, Türkiye’de tarım ilaçları pazarının yıllık yaklaşık yüzde 2–5 oranında büyüme gösterdiğini, zirai ilaç sektöründeki büyümenin ve kuraklık nedeniyle biraz yavaşladığını belirttiği açıklamasında sektörün önemli sorunları bulunduğunu, bunun başında fiyat istikrarı ve haksız rekabetin geldiğini kaydetti.
Tiryaki, değerlendirmesinde daha sonra şu ifadelere yer verdi:
”Son zamanlarda tarım girdileri ile ilgili olarak hem kullanan hem de satanlar bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle zirai mücadele tohum bayiliği yapan meslektaşlarımız bu sektörde her geçen gün artan sorunlarla mücadele etmekte ve sorunları sürekli büyümektedir. Kaçak ve sahte ilaç, Seyyar ilaç satışları, Muadilden ruhsatlama, Zirai mücadele ilaçlarında doz ve ruhsat problemleri ve kullanım dozunun güncellenmesi ile ruhsatların genişletilmesi, fiyat istikrarı ve haksız rekabet, Barkot sistemi uygulamalarının gelmektedir.”

Sektördeki sorunların çözümü için tarımda AR-GE çalışmalarının artırılması, 1984’de kapatılan Zirai Mücadele Genel Müdürlüğü’nün tekrar açılması, tarımsal danışmanlık sisteminin getirilmeli gibi yeniliklere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tiryaki daha sonra şunları söyledi:


”Zirai ilaç sektöründeki sorunların çözümü için yapılması gerekenler var. Mesela, mesul müdürlük sistemi kaldırılmalı, kaçak ve sahte zirai mücadele ilaçlarını yasa dışı yollarla satan, alan ve kullananlara ilgili cezai maddeler yeniden düzenlenmeli, cezalar artırılmalı, kaçak zirai mücadele ilaçları ile ilgili gümrük giriş noktalarında denetimler artırılmalıdır. Yine, sahte ziraatçılara yönelik cezai hükümler düzenlenmeli, Barkot sistemi ya kaldırılmalı ya da altyapısı düzeltilip bugünkü bayilik modeline uygun hale getirilmeli, hallere ve çıkış noktalarına laboratuarlar kurulmalıdır. Zirai mücadele ilaçlarının ruhsatları, üretici firmalar ile görüşülüp ruhsat uygulama alanları genişletilmeli, muadilden ruhsatlara kalite ve standart getirilmelidir.”

..
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 13:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?