4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

GTO'dan 'bürokrasi' feryadı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, hükümetin dış politikasının ekonomi politikasından daha iyi olduğunu söyledi. Aslan, ihracatın artırılması ve yabancı yatırımın önünün açılması için bürokrasinin azaltılması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin, Gaziantep’in yarattığı potansiyele rağmen teşvik sonucu yaşadığı sıkıntıların sanki hiç problemi değilmiş gibi davrandığını ifade eden Aslan, "Hükümetin söylemi ile icraatları birbirini tutmuyor. Hükümetin dış politika yaklaşımı, ekonomik politikadan daha iyi. Dış politikada radikal ve cesur politika izleniyor" dedi.

Aslan, AB süreci ve Kıbrıs politikaları konusunda hükümetin doğru işler yaptığını ifade ederek, Irak politikasının daha aktif olması gerektiğine işaret etti. Aslan, "Irak’ta daha aktif politika yapmamız gerekiyor. Oradaki objektif durumu iyi görmeliyiz. Irak’ta yaşanan kaosa rağmen hükümetin net bir politikasını görmüş değilim. Çok güncel yaklaşıyor. Irak, ihracatın dışında bizim transit geçiş ülkemiz. Yaşanan transit geçiş sorunuyla ilgili ciddi bir politika üretmediğimizi görüyorum" diye konuştu.

Aslan, Türkiye’nin AB standartlarına ulaşmasının çok önemli olduğunun altını çizerek, reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Kıbrıs politikasını da öven Aslan, bu sayede dünyanın, çözümsüzlüğün Rum kesiminden kaynaklandığının farkına vardığını söyledi. ABD ile İran ve Suriye arasında kopan diyalogda Türkiye’nin devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, "Türkiye, ABD ile komşu ülkeler arasında koordine görevi üstlenmeli. Suriye’nin batıyla problemlerinde ağabeylik yapabiliriz. Bu da bize Arap Ortak Pazarı’nı açacaktır" şeklinde konuştu.

GTO Başkanı Mehmet Aslan, Fransa’da çıkan "Hayır" oyunun Türkiye’nin sorunu olmadığına dikkat çekerek, "AB Anayasası’nın rededilmesi, Türkiye’nin reddi anlamına gelmiyor. Bu AB’nin iç sorunudur. Çünkü, Türkiye’nin 17 Aralık tarihinde aldığı kararda, ’Hayır oyu alınırsa, Türkiye’yi kabul etmeyiz’ maddesi yoktur. ’Hayır’ oyunun çıkması direkt olmasa bile dolaylı olarak bizi etkilemektedir. Uyum anlaşmasını imzaladığımız taktirde AB’nin istediklerini yerine getirmiş olacağız. Türkiye’nin içinde AB üyeliğine karşı çıkanlar olduğu gibi, AB içinde de Türkiye’yi istemeyenler olacaktır. Ancak, Türkiye’nin AB sürecini etkileyecek bir konu değildir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 13:30:39
Güncelleme :2 Haziran 2005 Perşembe 13:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?