6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GTO'ya Rize'den ziyaret

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, yapılan çalışmalar neticesinde, Türkiye'nin komşu ülkelerle olan ticaret hacminin yüzde 20-25 oranlarına ulaştığını belirterek "Ama temel hedefimiz komşu ülkelerle olan ticaret hacmimizi toplam ticaret hacmimiz içerinde en az yüzde 50'lere çıkarmaktır" dedi.

3. Irak Uluslar arası Ticaret ve Sanayi Fuarı için Gaziantep'te bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin GTO'yu ziyaretinde konuşan Aslan, "Türkiye, Avrupa Birliği ve batı ülkeleriyle ticaretini, ekonomik entegrasyonunu geliştirmeye çalışırken, kesinlikle komşu ülkelerdeki potansiyeli ihmal etmemeli. Çünkü, Türkiye'nin komşu ülkelerle çok uzun yüzyıllara dayanan, hem tarihi, hem kültürel, hem de ticari anlamda işbirliği var. Bütün batı ülkelerine baktığımızda komşu ülkeleriyle olan ticaretleri toplam ticaret hacimleri içerisinde yüzde 50 bir paya sahip. Ama Türkiye'de çok uzun yıllar çeşitli nedenlerle komşu ülkelerle ticaret hacmimiz yüzde 4-5 gibi oranlarda kalmıştı. Ama yapılan çalışmalar neticesinde bugün komşu ülkelerle olan ticaret hacmimiz yüzde 20-25 oranlarına ulaştı. Ama temel hedefimiz komşu ülkelerle olan ticaret hacmimizi toplam ticaret hacmimiz içerinde en az yüzde 50'lilere çıkarmaktır" diye konuştu.

3. Irak Uluslararası Ticaret ve Sanayi Fuarı'na yurt dışından olduğu kadar, yurt içinden de ilgi olduğunu dile getiren Aslan, "Gaziantep olarak 3.Irak Uluslararası Ticaret ve Sanayi Fuarı'nı düzenlerken, Türkiye'nin genel perspektifi çerçevesinde komşu ülkelerle birlikte kalkınmasını hedefledik. 30'u aşkın ülkeden büyük çoğunluğu uluslar arası üne sahip 800'ün üzerinde firma katıldı. Bu bağlamda Gaziantep'in ortak akılla çizdiği stratejinin ne kadar doğru olduğunun da ispatı oldu" dedi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise, 3. Irak Uluslararası Fuarı’nı çok başarılı bulduklarını belirterek emeği geçen herkesi tebrik etti. Gaziantep'i gezme fırsatı bulduklarını ve hayranlıkla izlediklerini ifade eden Ofluoğlu, “Gaziantep'in bu gelişimini sürdüreceğine inanıyoruz. Biz de Rize'de bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Bu konuda Gaziantep'ten de esinleniyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Ofluoğlu, Rize çayının çok daha kaliteli, organik olduğunu ve Gaziantep'te de yerli çay içilmesini önererek, Mehmet Aslan'a çay hediye etti.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 13:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?