6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GÜGEMER'den ücretsiz kurslar

Gaziantep Üniversitesi Gaziantep El Sanatlarını Koruma ve Geliştirme Merkezi (GÜGEMER), kilim dokuma, sedef kakma, kutnu dokuma, yemeni, bakırcılık ve aba olmak üzere altı dalda, üniversite öğrencilerine, personele ve emekli personeline yönelik olarak verdiği ücretsiz el sanatları kursları devam ediyor.

GÜGEMER Müdür Vekili Halit Kankaya, ilk olarak 1992 yılında faaliyete geçirilen ve ücretsiz olarak açılan kursların haftanın yedi günü açık olduğunu belirtti. 2007 - 2008 eğitim öğretim yılında kurslara katılan kişi sayısının 135 olduğunu söyleyen Kankaya, kurs bitiminde kursiyerlere katılım belgesi verildiğini kaydetti. 2008 - 2009 eğitim öğretim yılında da kurs sonunda kursiyerlerin eserlerini Gaziantep Üniversitesi ve komşu üniversitelerde teşhir edebilecekleri sergiler açmayı düşündüklerini söyleyen Kankaya, fiziki şartlarda uygun olduğu zaman kalaycılık, körükçülük ve Antep işi nakış atölyelerini de açmayı düşündüklerini ifade etti.

Ticari bir amaç gözetilmeden giderlerinin üniversitemizin özel bütçesinden karşılandığını ifade eden Kankaya, kullanılan malzemelerin kursiyerlere ücretsiz olarak verildiğini ve kursiyerlerin yaptıkları eserlerin kendilerine kaldığını söyledi.

Gaziantep ve yöresinin, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve mutfak sanatını korumayı, geliştirmeyi ve canlandırmayı amaçladıklarını belirten Kankaya, bu sanatı yeni nesillere tanıtarak aktarmayı ve sanatkârlara sahip çıkmayı istediklerini kaydetti.

Kankaya, “Merkezimiz ilk defa sedef kakmacılık, yemenicilik ve kutnu dokumacılığı ile faaliyete başlanmış daha sonra bunlara aba dokumacılığı, kilim dokumacılığı ve bakırcılık eklenmiştir. Halen altı dalda atölye ve tezgâhlarımız mevcut olup, sedef, yemeni, kutnu dokuma, aba dokuma, bakırcılık ve kilim dokuma ustası merkezimizde görev yapmaktadır. Merkezimizde bunlara ek olarak, kalaycılık, körükçülük ve Antep işi nakış atölyelerini de açmayı planlamaktayız” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 17:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?