6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

GÜNDER üyeleri iftarda buluştu

Gaziantep'te faaliyet gösteren Güneydoğu Özel Eğitim Kurumları Derneği (GÜNDER) Grand Otel’de iftar yemeği düzenledi.

İftar yemeğine GÜNDER üyeleri ile basın mensupları katıldı. İftar yemeğinin ardından dernek üyeleri özel eğitim kurumlarının yaşamış olduğu sıkıntıları değerlendirdi.

Özel eğitimden faydalanan birey sayısının düşük olduğuna dikkat çeken GÜNDER Başkanı Yener Doğruer, “Özellikle bilinç eksikliği özel eğitimden faydalanan insan sayısının az olmasında temel etkendir. Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanlığı'nca 2002 yılında yaptırılan Türkiye Engelliler Araştırması'na göre ülkemizde engelli olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29'dur. Bu oranın yüzde 26'lık bölümünün özel eğitime gereksinim duyan bireyleri kapsadığı tahmin edilmektedir. Ancak bu orana rağmen ülkemizde 0-18 yaş grubunda özel eğitimden yararlanan öğrenci sayısının yüzde 3 civarında kaldığı görülmektedir. İlimizde 4 adet özel eğitim okulu ile 40 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde yaklaşık 7 bin özel eğitime ihtiyaç duyan engelli bireye hizmet verilmektedir” dedi.

Engelli bireylerinde eğitim hakkı olduğunu belirten Doğruer, “Eğitim tüm bireyler gibi engelli bireylerinde gelişimlerinin en önemli öğesidir. Engellilerin eğitimi ile ilgili mevcut yasal düzenlemeler büyük oranda engellilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir. Ancak, uygulamalarda sıkıntı çekilmektedir. İleriye yönelik yapılacak çalışmalarda bu güçlüklerin ortadan kaldırılmasına gayret edilmelidir. Öncelikle her düzeydeki eğitim öğretim çalışmalarından tüm engelli bireylerin yararlanabilmesi için hizmetlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra özel eğitim kurumlarında kamu kurumlarına oranla çok daha iyi koşullarda, kaliteli eğitim hizmeti verilmektedir. Bu çok önemli hizmetin ekonomik boyutu ve devlete olan maliyeti incelendiğinde, bir çocuğun eğitim maliyeti özel eğitim kurumları ile kıyaslandığında beş katına çıkmaktadır. Kamuya ait özel eğitim okullarından yararlanan bir öğrencinin devlete aylık maliyeti yaklaşık 2 bin YTL iken, özel eğitim kurumlarından eğitim alan bir öğrenciye ödenen toplam ücret, aldığı eğitimin türüne göre 315 ile 406 YTL arasında değişmektedir'' diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 11:15:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?