Güneydoğu Özel Eğitim Kurumları Derneği (GÜNDER) Yönetim Kurulu üyeleri, Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Fethi Albayram ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
GÜNDER Başkanı ve yönetim kurulunun kendilerini ziyaret etmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Fethi Albayram, ziyaretinin amacının, Özürlü Sağlık Kurulu Raporu alınması süreci, işleyişte karşılaşılan aksaklıklar, sorumluluklar ve özel eğitim alanında daha iyi hizmet verilebilmesi için neler yapılabileceği hakkında karşılıklı görüş alış verişinde bulunmak olduğunu söyledi.
GÜNDER Başkanı Yener Doğruer ise, GÜNDER olarak 5378 sayılı Özürlüler Yasası ile devlet özürlülüğün önlenmesinden, özürlülerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümüne kadar geniş bir alanda sorumluluk üstlendiklerini belirterek, "Sosyal devlet olma ilkesine yaraşır adımlar atılmıştır. Bu yasanın en somut sonuçlarından biri de, Gaziantep'te yaklaşık 7 bin bireyin 39 merkezden hizmet almasıdır. Kurumlarımızda 500'ü uzman olmak üzere yaklaşık bin 500 personel hizmet vermektedir" dedi.
Doğruer, konuşmasına şöyle devam etti: "Özel gereksinimlilere ilişkin istatistiki bilgilere sahip olmayan birçok ülke, Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerini kullanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu özel gereksinimliler teşkil etmektedir. 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması'nın sonuçlarına göre ise ülkemizde özel gereksinimli olan nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 12,29 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın Dünya Sağlık Örgütü verileri ile de uyumlu olduğu görülmektedir.
Araştırmada kullanılan özel gereksinimli tanımı, gelişmiş ülkelerin de kabul ettiği doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş normal yaşamın gereklerine uyamayan birey olarak alınmıştır. Bu tanıma göre araştırma sonucunda ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özel gereksinimlilerin oranı yüzde 2, 58 olarak tespit edilmiştir. Özel Gereksinimli Bireyler için Sağlık Kurulu Raporu alma aşamasında yaşanılan sıkıntıların giderilmesi, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programının tanıtım ve anlatımının yapılması, bundan sonraki dönemde özel eğitim alanında daha yüksek paylaşımlarda bulunulması yönünde mutabık kalınmıştır