6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Güzelbey, esnafla biraraya geldi

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bakırcılar, sedefçiler, kuyumcular, kilimci ve yemenici esnafı ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi.


Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı salonunda yapılan toplantıya bakırcılar ve sedefçiler odası üyeleri, Kuyumcular Odası üyeleri, turistik eşya satan esnaf, kilimci ve halıcı odası üyeleri katıldı. Toplantıda görev süresince yaptığı hizmetler hakkında esnafa bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Gaziantep'in çok önemli bir sanayi şehri, ancak 1990'lı yıllarda yaşanan hızlı sanayileşme ile birlikte çevre illerden büyük oranda göç aldı. Ama bugüne geldiğimizde artık Gaziantep sanayisinde bir iniş başladı. İşte bu nedenle sanayiye yeni bir alternatif bulmamız lazım. Bu şehirdeki işsizliğe çare olacak, her meslek gurubundan insanların istihdam edileceği bir sektör turizmdir" dedi.


Güzelbey, Gaziantep'in çok önemli bir tarihe sahip olduğunu ve aynı oranda tarihi varlıklarının bulunduğunu anlatarak, "Gaziantep'te turizmi geliştirmek adına şehre bir kimlik kazandırmak için çalıştık ve bu kimliğin şehrin tarihi dokusuyla bağdaşması gerekir. Bu şehir hiçbir zaman lahmacun, kebap şehri olarak anılmamalı, kültürel değerleri olan, tarihi varlıkları olan ve sanayi ile desteklenen bir şehir olmalı. 4 yıldan buyana yaptığımız çalışmalar sonucu Gaziantep tarihi değerleri, kültürel varlıkları ile bilinen bir kimlik kazanma noktasındadır ve bunları turizme sunan bir şehir haline gelmiştir" şeklinde konuştu.


Tarihi değerlerin ve kültürel varlıkların ortaya çıkarılmasının yanı sıra şehrin aynı zamanda modernleştiğini kaydeden Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Modernleşme çerçevesinde yapılan köprülü kavşaklar, yol çalışmaları, peyzaj düzenlemeleri ve kale çevresinde yapılan çalışmalar son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra şehrin yeşillendirilmesi, şehrin otopark gibi kullanılan bazı mekanlarının dinlenme alanlarına dönüştürülmesi gibi çalışmalar yaptık. Şehrin kimliği konusunda mesafe almak için özellikle tarihi dokuda kazanımlar elde ettik. Kale çevresinde bulunan tarihi Naip Hamamı, Gaziantep Kalesi, Kale evi otel, kırkahvesi ve bakırcılar çarşısını restore ettik. Yine kale civarında bulunan balıkçılar halini kaldırarak buraya 14 şehit anıtını yaptık ve burada 10 bin metrekarelik bir meydan oluşturduk. En önemlisi kalede başlayan ve yine kalede biten bir tarihi yol düzenlemesi yaptık ki bu çok önemli bir projedir. Bu proje Gaziantep'in turizm potansiyelini en az 3-4 kat artıracak bir çalışma oldu."


Ayrıca Bey mahallesinde sokak sağlıklaştırma çalışması yaptıklarını ifade eden Güzelbey, "Burada bulunan evlerin dış cephelerinin onarımını yaptık. Sokak içindeki elektrik direklerini yer altına aldık. Kanalizasyonları, suları yeniledik. Evlerin tamamının cephelerinde de düzenleme yaptık. Bu senenin sonu itibariyle Bey Mahallesi Gaziantep'e gelenlerin özellikle gezdiği bir yer olacak. Ama buradan sonra bizim sizden bir isteğimiz var. Buraları yaptık ama canlanması için bu evlere sahip çıkmak lazım. Bunun birçok örneği Tunus'ta ve bazı ülkelerde var. Bu evlere iş yerleri açılıyor ve bir ticaret merkezi haline getirilmiş. Butik tarzında işyerleri kurulabilir. Örneğin, kıymetli taşların, mücevherlerin satıldığı evler var. Biz de Bey Mahallesini bir ticaret merkezi haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.


Daha sonra yapılan park ve müze çalışmalarıyla da ilgili bilgi veren Güzelbey, yeni düzenlemesi yapılan Zincirli Bedesten'in kuyumculara açılacağını ve girmek isteyenlerin acele etmesi gerektiğini söyledi.


Berberler, şoförler, kasap esnafı, baklavacılar ve tatlıcılarla toplantılar yaptıklarını hatırlatan Güzelbey, bir kimlik değişimi yaşayan Gaziantep'teki son gelişmelerle ilgili olarak meslek gruplarını bilgilendirmek amacıyla bu tür toplantılar düzenlediklerini belirtti ve toplantı sonunda esnafın sıkıntı, öneri ve isteklerini dinledi.
Toplantı sonunda esnaflara kilim hediye edildi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 18:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?