6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Güzelbey Projelerini anlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, elektrik enerjisi ile pompalanan şehir suyunu gece tarifesi ile su depolarında biriktirip vatandaşların su ihtiyaçlarını daha ucuza karşılayacaklarını söyledi.

Basın mensuplarına GASKİ Genel Müdürlüğü Su Deposu, Alleben Göleti, Beylerbeyi Toki Konutları ve Masal Park'ı gezdiren Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehrin su ihtiyacını karşılamak için kullanılan enerji maliyetlerini düşürebilmek için 100 bin ton su kapasitesine sahip iki ayrı su deposu inşa ettiklerini ve ilerleyen dönemde su maliyetlerinin düşeceğini belirtti.

Güzelbey, ''5 sene önce Gaziantep'te su fiyatları 2.30 YTL idi. Bu enerji maliyetlerinden kaynaklanıyordu. Biz su fiyatlarında indirim yaparken tabi ki vatandaşı düşündük ama şehrinde geleceğini düşünerek enerji maliyetlerini nasıl azaltırız diye bir çalışma yaptık. Elektrik enerjisi iki ayrı tarifeden ödenmektedir. Birisi gündüz, diğeri ise gece tarifesidir. Gece tarifesinde elektrik fiyatı yaklaşık olarak yüzde 50 civarında düşüktür. Biz de bir su deposu inşa etmek suretiyle, suyu gece depolayacağız. Dolayısıyla enerji maliyetini yarı yarıya azaltacağız. Artık Gaziantepli hemşehrilerim 2.70 ve 2.50 YTL'ye su içmeyecekler. Su makul fiyatlarla verilecek. Şu anda bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz bunun için 50'şer bin metrekarelik iki ayrı su deposu yapıp suyu gece ucuz fiyatla alıp, sabah da ucuz fiyatla vatandaşlarımıza sunmayı hedefledik. Gaziantep artık bir metropol şehirdir. Bu şehir de ilerleyen günlerde herhangi bir nedenle su kesintisi olursa belediye olarak buna da bizim hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bu depomuza suyu gece depolayıp gündüz kullanmak için de suyumuz hazır bulunacak. Buraya harcanacak para 9 milyon YTL ciddi bir rakam olarak görülmesine rağmen, biz bunu enerjiden elde edeceğimiz kaynakla 2 seneye kadar amorti edeceğiz. Dünyada bu kadar cazip bir proje olmadığını düşünüyorum. Bu gün 9 milyon YTL harcayacağız ama bizim beklentilerimiz ayda ortalama 400 bin YTL civarında bir tasarruftur. Önümüzdeki kış ve yaz aylarında su fiyatları da ucuzlayacak'' dedi.

Allben Göleti'nde alternatif bir dinlenme ve piknik alanı için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade den Güzelbey, ''Allben, Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait olan taşkınları önlemek amacıyla kurulmuş bir gölettir. Burası tamamlandığı zaman 175 bin metre kare alanı olacak. Gaziantep suyu çok seven bir şehir ama bir deniz şehri olmadığı için bu imkandan yoksundu. Biz bu çerçevede Alleben Göleti'ni halkın piknik yapması ve hoş vakit geçirmesi için açmış bulunmaktayız. Burayı kademeli hale getirdik ve her mesafeden göletin görünme imkanı sağlandı. Bu boş alana şehrin muhtelif yerlerinden ağaç getirip diktik. Şu anda burada 100'ün üzerinde pergole bulunmaktadır. Hedefimiz etraftaki yürüme yoluyla beraber insanlarımıza yeni bir piknik alanı oluşturmak. Sabahları vatandaşımız gelecek göletin etrafında bir tur atacak, bunun için 2.5 kilometrelik yürüme yolu yaptık. Bunun yanı sıra göletin güney tarafına ahşaptan tesisler yapmayı düşünüyoruz. Bu tesislerde de insanlarımız sabahları kahvaltı yapacak, akşam ise kahve içebilecek. Bu şekilde Gaziantep'e yeni bir alan kazandırmış oluyoruz. İlerde bu gölet tamamlandığı zaman gölet bisikleti ve su oyunları için oyuncaklar yapmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Basın mensupları ile birlikte Beylerbeyi Toplu Konutları'nı da gezen Güzelbey, ''Gaziantep'i kuzeye taşıma çabası içerisindeyiz. Tabi ki biz bu bölgenin sadece yolunu, altyapısını ve toplu konutlarını yapıyoruz. Vatandaşımız eğer bu bölgeye ilgi gösterirse şehrin sıkışıklığı sona erecek. Özellikle Karataş, İbrahimli, Güneş Mahallesi ve Şahinbey'in arka sokaklarının durumu düşünülürse burası Gaziantep'in nefes alacağı bir yer olacak. Burası örneği yurtdışında bir çok yerlerde gördüğümüz bir uydu kent olmuştur. Şehrin hem dışında hem de içinde yer alıyor. Hava kirliliğinin, sıkışık yapılaşmanın olmadığı, yeşil alanların bol olduğu bir yer. Ama bunun yanı sıra da şehrin içinde bulunuyor ve toplu taşıma araçları ile 7 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Kira öder gibi ev sahibi olunuyor. Zaten belediyenin görevi bu. Belediyeler vatandaşa pahalı değil, ucuz ve yaşanabilir konutlar satmalıdırlar. İddia ediyorum 50 bin YTL'ye Gaziantep'te bir gecekonduyu bile zor alırsınız. Ama bu gün bu fiyata çağdaş konutlar satıyoruz'' şeklinde konuştu.

Masal Park'ı da gezen Asım Güzelbey çocuklar tarafından sevgi gösterileri ile karşılandı. Güzelbey, çocuklara hediyeler dağıtıp, hatıra fotoğrafı çektirdi

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 17:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?