6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Güzelbey turlarına devam ediyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım güzelbey, her Çarşamba düzenlediği basın turunda, bu hafta Gaski Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan arıtma tesislerini basına tanıttı.

Havaalanı yolu üzerinde yapımına devam edilen arıtma tesisini gezen Başkan Güzelbey,
Göreve geldiklerinde Gaziantep’in ikinci bir arıtma tesisine ihtiyacı olduğunu belirterek, “2008 yılının son günü acı ve tatlı günleriyle geride kalıyor. 2009 yılının bütün hemşehrilerime ve mesai arkadaşlarıma hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu hafta Gaski tarafından yaptırılan arıtma tesisini geziyoruz. Bir çok insanın böyle bir arıtma tesisinden haberi yok. Çünkü biz genellikle bir şeyi yaptıktan sonra açıklıyoruz. Göreve geldiğimiz zaman Karataş’ın 4 ayrı bölgesinden kanalizasyon suları açığa akıyordu. Belediye olarak görevimiz, insanlarımızı sağlıklı bir ortamda yaşatmaktır. Bunun alt yapısını temin etmektir. Büyük Şahinbey Bölgesi, Kızılhisar ve Serince Bölgesi’nin de kanalizasyonu yoktu. Bunun üzerine Gaski Genel Müdürlüğümüzün büyük çabalarıyla arıtma tesisi projesini başlattık. 300 bin nüfusa yetebilecek bir arıtma tesisi projesine başladık. 100 bin metrekarelik bir alana kuruldu. Alanın tamamı Gaski tarafından kamulaştırılmıştır. Kamulaştırma bedeli olarak 11 milyon YTL ödedik. Arıtma tesisi için de herhangi bir dış kredi kullanılmadan, belediyenin gelirlerinden kesilmek üzere İller Bankası’ndan kredi alınmıştır. 2009 Nisan ayında bitirmeyi hedefliyoruz. Buradaki tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak için, atık sudan çıkan metan gazından enerji elde etme projesi olarak bir kojenerasyon tesisi yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Gaski Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy ise, projenin bittiği zaman Gaziantep’te atık suyun yüzde 100’ünün arıtılmış olacağını ifade ederek, “Karataş ve Kızılhisar Bölgesi’nden gelen toplam 38 kilometrelik bir kanalizasyon hattı yaptık. Bu arıtma tesisinin toplam maliyeti 30 milyon YTL’dir. İller Bankası’ndan temin ettiğimiz 10 yıl vadeli düşük bir kredi ile finanse edilmiştir. Bu tesis ileri biyolojik bir arıtma tesisidir. Bu tesisten çıkan su, sadece ilgili bakanlığımızın çıkış suyu kriterleri seviyesinde değil, AB standartlarındaki çıkış suyu kriterleri seviyesine göre dizayn edilmiştir. Buradan çıkan arıtılmış su, tarımda kullanılacaktır. Biz bu tesisin yerini seçerken, özellikle alt taraflarında tarımsal arazilerin bulunmasına dikkat ettik. Buradan çıkan suyun sulamada kullanılması için bunu yaptık. Çok önemli bir başka hususta, suyun girişi ile çıkışında enerji maliyeti yok. Böylece yüzde 30 enerji tasarrufu elde ettik. Koku olmaması için, Türkiye’de hemen hiç bir arıtma tesisinde bulunmayan bir koku giderme ünitesini de proje kapsamına dahil ettik. Bu proje bittiği zaman Gaziantep’in atık suyunun yüzde 100’ü arıtılmış olacak” dedi.

Tesislerin tanıtımının ardından, Başkan Güzelbey basın mensupları ile birlikte kahvaltı yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 13:55:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?