6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Güzelbey'den bilgilendirme gezisi

Basın mensupları ile birlikte Sinan Köy, Seyrantepe Toplu Konutları, Hobi Bahçesi ve Doğu Park'ı gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Eski hayvan ahırlarının taşındığı Sinan Köy'de basın mensuplarına açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehrin temizliği, düzeni, güvenliğİ ve insanların sağlıklı yaşaması için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Daha önceleri insanlarla hayvanların iç içe yaşadığını ve gerçekleştirdikleri projelerle hayvan ahırlarını şehrin dışına taşıdıklarını belirten Güzelbey, ''Yıllar önce Gaziantep'te hayvanlardan bulaşan bir hastalık olmuştur ve bunun adı da şark çıbanıdır. Bu Gaziantep'teki sağlıksızlığın bir görüntüsüdür. Bu güne geldiğimizde şark çıbanı yeniden hortlamak üzeredir. Biz bu nedenle hayvan ahırlarını şehir dışına çıkarmaya çaba gösterdik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu güne geldiğimizde 214 adet Türkiye'nin en modern hayvan ahırlarının olduğu organize besi bölgesinin inşasını bu bölgede tamamlandı. Buranın bir yol problemi vardı. Biz dedik ki buraya hayvan ahırlarını taşıyacaksak ve organize besi bölgesini yapacaksak önce yolunu yapalım. İşte bu nedenle hayvan ahırlarının önce yolu yapıldı. Daha sonra buraya 214 tane çağdaş hayvan ahırı yapıldı. Burada şu çok önemli, hayvan ahırları birbirine çok yakın olursa hayvanlar arasında hastalık bulaşma da büyük bir risk taşır. Ancak böyle bir durumla karşılaşacağımızı sanmıyoruz. Yakın bir gelecekte buraya kesimhane ve kasap yapacağız. Bu ahırlar tarım ve köy projesi çerçevesinde TOKİ tarafından yapılmıştır. Buradaki ahırların tamamı satılmıştır. Çıksorut bölgesinde de hayvan ahırları kaldırılıp yerlerine çağdaş konutlar yükselmeye başlamıştır. Seyrantepe ise herkesin bildiği gibi önceden kokudan durulmazdı oradaki hayvan ahırlarını da tamamen kaldırdık ve şuanda yeni yapılan binalarla şehrin en güzel yerlerinden biri haline geldi'' dedi.

Sadece zengin insanların değil, emekli ve ihtiyaç sahibi insanların da dinleme yerleri ve yeşil alanlara ihtiyacı olduğuna işaret eden Güzelbey, ''Çıksorut’ta çarpık yapılaşmanın ne boyutta olduğunu, insanların böyle konutlarda nasıl oturmaya mahkum edildiğini görüyorsunuz. Bu bölgede yaşayan insanların da yeşile ihtiyacı var. Bu bölgede yaşayan insanların da dinleme alanlarına ihtiyacı var. Ama hesapsız ve kitapsız yapılan çalışmalar bugün Gaziantep insanın yüzde 60'ını gecekondu türünde evlerde oturmaya mahkum etmiştir. Buradan eskiden geçme imkanı yoktu. Koku ve pislikten durulmuyordu. Biz belediye olarak buranın bir kısmını kamulaştırdık. Bir kısmını vakıflardan kiraladık. Sadece zenginler değil, bu şehirde yaşayan emeklilerin de hafta sonlarını geçirebileceği veya gün içinde gelip toprakla uğraşmaya hakkı vardır. Bu gün bir bağ evi almaya kalkışsanız en ucuz bağ evi 70-80 milyardır. Biz burayı emeklilerin toprakla uğraşmaları ve vakit geçirmeleri için yaptık. Yapmış olduğumuz yerleri emeklilerimize ve ihtiyaç sahiplerine vereceğiz. Aslında bu projeler Gaziantep için çok geç kalmış projelerdir. Bu projeler 10 yıl önce başlamış olsaydı, çarpık yapılaşmalar olmazdı. Kötü görüntüler olmazdı. Eskiden varolan kirlilik ve kötü koku olmazdı. Burası çok kısa bir zamanda yapıldı ve iddia ediyorum Türkiye'de yapılan en modern hobi bahçesidir. Henüz dağıtımını yapmadık. Dağıtım yapmak için emeklilerin müracaatını bekliyoruz. Şu anda 250 civarında müracaat oldu. Burada 130 adet hobi bahçemiz bulunmakta'' diye konuştu.

Hobi Bahçesi'nin yanında yeni bir park yaptıklarını ifade eden Güzelbey, ''80 bin metre karelik alan üzerinde sadece insanların yeşili göreceği değil, gelip dinlenebileceği çok büyük bir havuzu bulunan bir park inşa ediyoruz. Havuzda su oyunları olacak, insanlarımız burada hoşça vakit geçirecekler. Bunlar yapılması çok zor olan şeyler değil. Burası bittiği zaman bu bölgenin kaderi değişecek'' şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin 'hava kirliliği konusunda ne düşünüyorsunuz?' sorusuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ''Hava kirliliğini doğalgazla çözmemiz lazım. Doğalgaz ihalesi 2 sene önce yapılmıştı. Biz de belediye olarak bu projenin ortağıyız. Hatta Türkiye'nin en ucuz doğalgazını Gaziantepliler kullanacak diye ilan etmiştik. Hala o sözümüzün arkasındayız. Doğalgazın önemini, görmüş olduğumuz hava kirliliği göstermektedir. Biz bununla ilgili mücadelemizi sürdürüyoruz. Benim yerimde başka bir belediye başkanı olsaydı seçimlere 6 ay kala doğalgaz çalışmalarını durdururdu. Çünkü seçimler yaklaşmış, şehrin her yeri kazılmış ve muhalefette bunu gayet iyi kullanıyor. Ama benim için seçim önemli değil, bu şehirde yaşayan insanların sağlığı benim seçilmemden çok daha önemlidir. Şu anda tepki alıyoruz biliyorum. Ama bunlara katlanacağız, doğalgaz çalışmaları bittikten sonra gelecek sene Gaziantep pırıl pırıl bir şehir olacaktır'' ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 17:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?