6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Habur girişimleri meyvesini verdi

Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Zeki Yağcı başkanlığında yapıldı.

Meclis toplantısının gündemini başta Irak olmak üzere bölge ülkelerine ihracat yapan, ihracatçıların Habur Gümrük Kapısı’nda yaşadıkları sorunlar ile küresel kriz teşkil etti.

Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlarla ilgili olarak bilgi veren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, girişimler sonucu, Habur Sınır Kapısı’ndaki araç geçişlerinin normale dönmeye başladığını söyledi.

GTO Başkanı Aslan, uzunca bir süredir Habur Sınır Kapısı’nda araç geçişleri ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili olarak GTO’nun koordinatörlüğünde bölge odalarının da desteği ile yapılan girişimler sonucu ihracatçıların biraz olsun rahat nefes aldığını belirtti. Meclis toplantısında gelişmeleri ve ekonomiyi değerlendiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, uzunca bir süredir Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlarla ilgili olarak yapılan girişimler konusunda meclis üyelerini bilgilendirdi. Başkan Aslan, Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan araç geçişlerindeki sıkıntının boyutlarının had safhaya ulaşması üzerine GTO’nun koordinatörlüğünde bölge odalarının da desteği ile yapılan girişimler sonucunda araç geçişlerinin normale dönmeye başladığını söyledi.

Habur Sınır Kapısı’ndaki sorunun giderilmesi için Başbakanlık ve Genel Kurmay Başkanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve TOBB nezdinde girişimde bulunduklarını kaydeden GTO Başkanı Aslan, “Yaptığımız girişimlerde gerek güvenlik kontrolündeki az sayıda personelden kaynaklanan sıkıntı gerekse gümrük personeli yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılara acil tedbirler alınması gerektiği talebinde bulunduk. Girişimler sonucunda tarafımıza ulaşan bilgilere göre araç geçişleri normale dönmeye başladı” dedi.

Modernize edilen 13 kapıdan biri olan Habur Sınır Kapısı’nda belli dönemlerde yaşanan benzer sıkıntıların palyatif tedbirler yerine köklü çözümlerle mutlaka çözülmesi gerektiğini de dile getiren Başkan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda çeşitli nedenlerle Habur Sınır Kapısı’nda araç giriş ve çıkışlarında sorunlar yaşanıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin can damarı ve bölgenin en önemli geçim kaynağı olan Habur Sınır Kapısı’nın işlevinin artması için mutlaka kapsamlı çözüm bulunmalıdır. Tüm dünyada ekonomik krizin boyutları sürekli artarken ve batı pazarlarında daralma yaşanırken, zor şartlar altında ihracat yapan ihracatçılarımızın yaşadığı sıkıntılara bir de Habur Sınır Kapısı’ndaki araç geçişlerinde sıkıntısının eklenmesi içinden çıkılmaz bir hal meydana getirmektedir. Yaşananlar bizim Irak’taki Pazar alanımızı azaltmaktadır. Öncelik Irak’taki Pazar alanımızı geliştirmek olmalıdır. Bölge ekonomisinin canlanması için Habur Sınır Kapısı’nın iyi işlev görmesi gerek.”

Meclis toplantısındaki konuşmasında daha sonra ekonomik gelişmelere değinen GTO Başkanı Mehmet Aslan, küresel ekonomik krizden öyle veya böyle etkilenmesi aşikar olan ülkemizde krizin etkilerinin azaltılması amacıyla alınacak tedbirlerin kamu oyu ile paylaşılması gerektiğini, tedbirlerin kamu oyuna açıklanmasının piyasaların rahatlatılması ve güven verilmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?