6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Haklarını AİHM'de arayacaklar

Ludwigshafen'da çıkan yangında ölen dokuz Türk'ün Gaziantep'te yaşayan aileleri, soruşturmanın kapatılmasına tepki gösterdi. Aileler, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceklerini belirtiyor 



Almanya’nın Ludwigshafen kentinde çıkan yangında Özkaplı, Kaplan ve Çalar ailesinden 9 kişinin yanarak ölmesiyle ilgili yürütülen soruşturmanın kapatılması, Gaziantep’teki ailelerini isyan ettirdi. 9 Türk’ün ailesi, “Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz” mesajı verdi.

Yangını soruşturan Frankenthal Savcılığı tarafından soruşturmanın durdurulduğunu televizyonlardan öğrendiklerini belirten, yangında ölen Medine Kaplan’ın Gaziantep’te yaşayan annesi 68 yaşındaki Hülya Küplü, kızı, gelinleri ve torunlarının diri diri yanarak can verdiğini belirtti. Küplü, “Onların ne dostlarını, ne düşmanlarını bildik. Ne de kimin yaktığını bildik. Bu konu aydınlığa kavuşmadan kapatıldı. Örtbas edildi. Bu haber 9 cenaze haberinden daha kötü oldu. Gerek Alman gerekse Türk hükümetinin bu konuyu aydınlatması gerekirdi” dedi. Kızının ölmeden önce kendisine gönderdiği bir miktar para ile ayakta durduğunu belirten anne Küplü, kızının yangında ölmesinden sonra ne Türk hükümetinden ne de Alman hükümetinden bir yardım görmediğini dile getirdi.



GEREKİRSE AİHM'E BAŞVURACAĞIZ



Medine Kaplan’ın oğlu 26 yaşındaki Kenan Kaplan da, annesinin göz göre göre öldüğünü belirterek, “Bu konunun kapatılmaması lazım. Benim annem ve yeğenlerim öldü. Bunu nasıl kapatıyorlar. Ne gerekiyorsa sonuna kadar gideceğiz. Gerekirse AİHM’e başvuracağız” diye konuştu.

Yangında ölen Hülya Kaplan’ın Gaziantep’te hurdacılık yapan babası 58 yaşındaki Hannan Çalar da kızlarının ve torunlarının ölümünden sorumlu olan her kimse bulunmasını, bu konunun burada kapatılmaması gerektiğini söyledi. Hülya Kaplan’ın annesi 50 yaşındaki Karanfil Çalar ise şöyle konuştu:

“Benim canlarım yerde yatıyor. Bugün suçlu kimse meydana çıksın. Bugün 9 cenazemizin sorumlusu her kimse elini kolunu sallaya sallaya sokakta gezmemeli. Ben kalp ve şeker hastasıyım. Altı aydır uykusuz geceler geçiriyorum. Ayrıca bu olaydan sonra sağlık problemlerim arttı. Üstelik bize hiçbir yardım yapılmadığı gibi yeşil kartımız da sorgulamaya alındı. Ben yine de hiçbir şey istemiyorum. Bir sonuç alabilir miyiz diye bekliyoruz. Sonuç alamazsak gideceğimiz son noktaya kadar hakkımızı arayacağız.”



9 KİŞİYE MEZAR OLMUŞTU



Almanya’nın Ludwigshafen kentindeki çok katlı bir binada 3 Şubat 2008’de çıkan yangın faciasında 48 yaşındaki Medine Kaplan, gelini 31 yaşındaki Hülya Kaplan, Hülya’nın kızları 4 yaşındaki Karanfil, 11 yaşındaki Dilara Kaplan, Medine Kaplan’ın diğer gelini 5 aylık hamile 21 yaşındaki Döne Kaplan, çocukları 3 yaşındaki Kamil ve 2 yaşındaki Kenan Kaplan, Hülya Kaplan’ın yeğeni 2 yaşındaki İlyas Çalar ile akrabaları 22 yaşındaki Belma Özkaplı yanarak ölmüştü. Ölenlerin cenazeleri, getirildiği Gaziantep’te toprağa verilmişti.

Radikal
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 09:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?