5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Halı ihracatçıları birliği çalışmaları

Türkiye'nin halı ihracatının yüzde 70'ine yakınını gerçekleştiren Gaziantep, Halı İhracatçıları Birliği'nin Gaziantep'te kurulmasını istiyor.

Halı İhracatçılar Birliği'nin Gaziantep'e kurulması için ortak hareket eden Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Halıcılar ve Dokumacılar Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birlikleri (GAİB); Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) nezdinde girişimlerini sürdürüyor.

Konu ile ilgili olarak GTO, GAİB ve Gaziantep Halıcılar ve Dokumacılar Odası'ndan yapılan ortak açıklamada, Halı İhracatçılar Birliği'nin Gaziantep'e kurulmasının sektörün geleceği açısından önemli olduğu belirtildi. “Türkiye'nin, 2007 yılı itibariyle gerçekleştirdiği makine halısı ihracatının yüzde 70'lik bölümünü tek başına gerçekleştiren Gaziantep'te, mevcut potansiyele rağmen maalesef Halı İhracatçıları Birliği bulunmamaktadır. Halı üreticilerimiz ve ihracatçılarımız birçok işlemi İstanbul'dan yapmak zorunda kalmakta ve bu durum, kaynak ve zaman israfına yol açmaktadır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gaziantep'te halı sektöründe son derece modern şartlarda, en son teknoloji ürünü makinelerle üretim yapılarak dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştirilmektedir. GAİB bünyesinde kurulacak olan Halı İhracatçıları Birliği makine halısı ihracatçılarımızın kaynak ve zaman kaybını en aza indirecek, ihracat işlemlerinin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Halı sektöründe Gaziantep'in, Türkiye'de önemli ve ayrıcalıklı bir yeri var. Özellikle son dönemde yapılan yatırımlarla sektörün bölge ve ülke ihracatının lokomotifi konumuna geldi. Sektördeki gerek yatırımlar, gerek ürün çeşitlemesi ve istihdam, gerekse de ihracat payı Gaziantep'i bu sektörde öncü durumuna getirmiştir. Gaziantep, son yıllarda yaptığı atılımlar ile AB, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerine büyük oranlarda ihracat yapmaktadır. Gaziantep halı sektörünün bu yükselişini planlı yatırım, özgün tasarımlar, alternatif pazar arayışları, kalite, markalaşma ve yenilenme faaliyetlerini sürdürerek halı sektöründe dünyanın merkezi olmayı kendisine hedef olarak seçmiştir. Bunun için Gaziantepli halı üreticisi ve ihracatçısının ihracatta önünün açılması gerekmektedir. Ulaştığı üretim, ticaret ve ihracat potansiyeli ile bugün sadece bölgesinin değil, tüm Türkiye'nin parlayan yıldızı konumuna gelen ve dünya halı merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Gaziantep'teki halı sektörünün halı pazarındaki büyüme trendini sürdürmesinin, halı ihracatını daha kolay ve çabuk yapmasıyla devam edeceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.”

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 12:29:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?