4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Halı ihracatı düşüşte

Gaziantep Halıcılar ve Dokumacılar Odası Başkanı Yalçın Konukoğlu, ihracattaki düşüşün üretim fazlalığı ve yığılmalara sebep olduğunu söyledi. 

Halı üreticilerinin artık yurtdışındaki pazarlara yatırım yaptıklarını belirten Konukoğlu, "Halı üreticilerinin yurtdışındaki halı pazarlarına açılarak yatırım yapması Gaziantep halıcılığında ciddi bir pazar kaybına neden oldu. Bu durum işsizliğin artmasına da yol açtı ama her şeye rağmen halıcılık dimdik ayakta. Gaziantep'te halıcılık sektörü en iyi çalışan sektör durumunda. Dünyanın her tarafına halı satıyoruz. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise, Rusya Federasyonu, AB ülkeleri, Amerika, Irak ve Suudi Arabistan" dedi. 

Döviz kurundaki dalgalanmaların ihracatı olumsuz etkilediğini ifade eden Konukoğlu, "Döviz kurundaki artışlar hammadde fiyatlarını da artırıyor ama döviz kurunun düşüşü hammadde fiyatlarına yansımıyor. Bu durum ihracatı etkilediği gibi yurtdışındaki rekabet ortamını da azaltıyor. İhracatımızda geçen yıla göre gözle görülür bir düşüş var. 2006 yılında ihracat artışı yüzde 30'larda iken, bu yıl yüzde 13 civarında. İhracattaki bu düşüş, üretim fazlalığına ve yığılmalara neden oluyor. Halıcılık sektörü ciddi bir istihdamın olduğu ve ciddiye alınması gereken bir sektör. Halıcılık sektöründeki ihracatın artması, diğer sektörleri de olumlu yönde etkileyecektir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 12:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?