3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

Havalimanına 26 trilyon ödenek

Gaziantep Hava Alanı’nın uluslararası standartlara kavuşturulması için 26 trilyon lira ödenek ayrıldığı bildirildi. Havalimanının ihalesinin tamamlanmasından sonra, yetkililer limanda incelemelerde bulundu.

İcelemeye, Ulaştırma Bakanlığı, Türk Hava Yolları (THY) ve milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, katıldı.

Gaziantep Hava Alanı’nda yapılan incelemeye Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık yetkililerinin yanı sıra AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Ahmet Uzer, Mehmet Sarı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, ilçe belediye başkanları, ilgili daire ve şube müdürleri katıldı.

Hava alanı pistinde incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Kutlu, meydanı açık tutmanın arayışı içerisinde olduklarını belirterek, "Ulaştırma ve hava sektörünün en önemli işi güvenliktir. Can güvenliği bizim için birinci sıradadır. Bakarsınız, buraya 100 uçak iner hiç bir şey olmaz ama 101. uçakta bir hadise olursa biz yıkılırız. Sıkıntımız, kimsenin burnu kanamadan, bu işin teknik yönden arayışını bulup, meydanı kapalı tutmamaktır" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Kutlu, hava alanının Haziran 2006’ya kadar uluslararası standartlara uygun hale getirileceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Gaziantep Hava Alanı, 2006 Haziran ayından sonra uluslararası standartlara uygun, ILS cihazı takılmış, sisten dolayı uçakların geri dönmediği modern bir hava alanı olacak. Ulaştırma sektöründe güvenlik çok önemlidir. Emniyet konusunda taviz vermemiz mümkün değildir. Bu konuda, teknik anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müteahhit firma bize iş takvimi sunacak ve pist yapımı 500 günde bitecek. Gaziantep Hava Alanı’nda pistler arasındaki kot farkı 38. Bu rakam çok fazla. Uluslararası standartlara göre kot farkının 22 olması gerekir. Ayrıca Oğuzeli İlçesi tarafındaki dağ da radyoling akımını engelliyor. Hava alanına şu ana kadar ILS cihazının takılamamasının nedeni de bu. Hava alanı için 26 milyon, terminal binası için de 4 milyon YTL olmak üzere bu yıl Ulaştırma Bakanlığı bütçesinden Gaziantep Hava Alanı için 30 milyon YTL ödenek ayrıldı."

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin de Gaziantep Hava Alanı’nın kent için çok önemli olduğunu ifade ederek, "’Gaziantep Hava Alanı’na yeni bir pist yapılırken, en az süre ile kapatılması ya da hiç kapatılmaması konusunda tedbirler alıyoruz. Özellikle kış aylarında pistin standartlara uygun olmaması ve yine pistten kaynaklanan sorunlar nedeniyle birçok uçak seferi iptal ediliyor. Pistin kod farkı nedeniyle ILS cihazı da takılamıyor. Programda olmamasına rağmen, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, meslek odaları ve belediye başkanlarının girişimleriyle, hava alanına pist yapımı ek yatırım programına alınarak Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylandı ve şimdi de yer teslimi yapıldı" şeklinde konuştu.

Bilgin, hava alanının yeni pist yapılırken kapatılmasının kenti sıkıntıya sokacağını kaydederek, "Şimdi de hava alanımızın kapatılması sorunu gündeme geldi. Pistin kapatılması kentin zararına olacaktır. Bu, THY’nin de zararınadır. Sonuçta, THY de bir ticari kuruluştur. Bizler, pistin yapımı süresince hava alanının hiç kapatılmaması ya da en az süreyle kapatılması için alınabilecek tedbirleri alıyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer, Fatma Şahin ve Mehmet Sarı da Gaziantep Hava Alanı’nın kent için çok önemli olduğunu, bu konunun siyasi bir açıdan ele alınmamasının gerekli olduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 17:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?