6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Hindistan ve Türkiye ekonomisi

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) İktisadi ve İdari ve İdari Bilimler Fakültesi'nde, Hindistan'ın Ankara Büyükelçi Vekili S.K Verma tarafından 'Hindistan Ekonomisi ve Türkiye-Hindistan Ticari İlişkileri' konulu konferans verildi.

İktisat ve İdari ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim görevlileri ile öğrencilerinin katıldığı konferansta Hindistan ekonomisi ve Hindistan ile Türkiye arasında gerçekleştirilen ticari ilişkileri anlatan Hindistan'ın Ankara Büyükelçi Vekili S.K Verma, Hindistan'ın 2007 yılı satın alama paritesi göze alındığında dünyada 4. büyük ekonomiye sahip olduğunu söyledi. Verma, ''Hindistan ekonomisi Dünya Bankası verilerine göre 3 trilyon dolarlık bir hacme sahiptir. Hindistan'ın global rekabette belirgin bir avantaj sağlayan AB ülkelerinin nüfusuna yakın ve ABD nüfusundan dünya standartlarında kalifiye, idari ve teknik işgücüne sahip, orta sınıf nüfusu vardır. Dinamik ve yüksek rekabet gücüne sahip özel sektör, uzun süredir ekonominin belkemiğini oluşturmakta olup doğrudan yabancı yatırımlar, ortak teşebbüsler ve işbirlikleri için önemli bir alan oluşturmaktadır. Hindistan aynı zamanda dünyanın ikinci hızlı büyüyen ekonomisine sahiptir. Asya Kalkınma Bankası 2006-2007 yılları için yüzde 9'a yakın bir ortalama büyüme oranı öngörmektedir. Büyük döviz rezervlerine dayanarak, Dünya Bankasına ve Asya Kalkınma Bankasına olan 'yüksek maliyetli' 3 milyar dolarlık kredilerde erken ödemeler yapılmıştır ve diğer krediler için de erken ödemeler değerlendirilmektedir'' dedi.

Hindistan'ın yurtdışına yaptığı doğrudan yabancı yatırım miktarının 20.4 milyar dolar ile Brezilya'nın 28 miyar dolarlık yatırımından sonra ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Verma, ''Hindistan'ın doğrudan yaptığı yabancı yatırımları 2008 mali yılında yüzde 53.2 oranında büyüyerek bir önceki yıla göre 15.06 milyar dolardan 23.07 milyar dolara ulaşmıştır'' diye konuştu.

Hindistan'ın Türkiye'ye en çok endüstriyel ürünler ihraç ettiğini ve bu ürünlerin yüzde 60 oranlarında katma değer vergisi eklenerek Türkiye'den başka ülkelere satışının gerçekleştiğini belirten Verma,''Hindistan'dan Türkiy'ye organik kimyasallar, pamuk-pamuk ipliği, sentetik lifler, plastik-plastik ürünleri, dericilikte kullanılan kimyasallar ve boyalar, işlenmemiş çinko, demir çelik ürünleri, jüt ve ürünleri, halı ve pamuklu yer döşemeleri, bayan bluzları ve etekler, otomotiv parçaları ile elektrikli aletler ihrac edilirken, Türkiye'den Hindistan'a ise haşhaş tohumu, mermer ve traverten, tekstil makineleri, tekstil kumaşları, halı ve yer döşemeleri, kimyon tohumu ihraç edilmektedir'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 18:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?