4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Hitit kralına mektup

Gaziantep Kolej Vakfı öğrencileri, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri sayılan ve 5 bin yıllık tarihi bulunan antik Dülük Mithras Mağarası’nda krallara kültürel değerlere sahip çıkılması için mektup bıraktı.

Gaziantep Kolej Vakfı’ndan 20 öğrenci ellerindeki mektuplarla antik Dülük Mithras Mağarası’nda bulunan 200 metre uzunluğundaki Mithras Yeraltı Tapınağı’na güçlükle inerek, tarihi mektubu Hitit Kralı I. Şuppiluliuma Dolichenos’a sundu. Antik inançlara göre ölen insan ruhlarının daha önce yaşadıkları yerleri sürekli ziyaret ettiğini ve kendilerine bırakılan hediye ve diğer yiyecek gibi maddeleri aldıklarını anlatan öğrenciler, bölgede binlerce yıllık kültürlerin oluşmasında katkısı bulunan krallar, imparatorlar, komutanlar ve devlet adamlarına teşekkür içeren "geçmişe" konulu bir mektup yazarak antik kentte bulunan dünyanın en eski ve en büyük yer altı tapınağı olan Mithras Kült Merkezi’ndeki sunak bölümüne bıraktılar.

Öğrenciler, bu mektupta antik kültürlere ve dünyanın ortak kültürel değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirterek yeni Zeugma skandalının yaşanmaması için çalışacaklarını da ifade ettiler. Hitit Kralı I. Şuppiluliuma Dolichenos’a sunulan mektubu Gaziantep Koleji Vakfı 9.sınıf öğrencisi Nida Efe, okuduktan sonra öğrenciler ellerindeki mektupları tek tek sunağa koyarak, antik mağaradan ayrıldı.

HİTİT KRALINA MEKTUP

Öğrencilerin yazdığı mektupta şu ifadelere yer verildi: "Anadolu’da ve antik Dolichenos kentinde yaşamış krallar, imparatorlar, büyük komutanlar, dünya kültür mirasının ulu yaratıcıları, sanatkarları ve mimarları; bizler Anadolu’nun 21. yüzyıl kültürünü yaşayan ve yarınlarda da yaşatacak olan yeni neslin temsilcileriyiz. Bizler atalarımızdan devralacağımız bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sonsuza kadar özgür ve gelişmiş bir ülke olarak yaşamasını sağlayacak olan neslin bireyleriyiz. Sizlerin Anadolu toprakları üzerindeki binlerce yıllık kültür birikiminizi ortaya çıkararak, koruyacak ve yarınlara taşıyacak olan insanlarız. Öncelikle bizlere bıraktığınız şaheserler için teşekkür ediyoruz. Üzerinde bulunduğumuz bu antik kent dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisidir. Bu kent ilk insanların paleolotik dönemlerden itibaren yaşamaya başladığı, ilk kültürlerin filizlendiği ve dünyaya yayıldığı önemli bir merkez ve kültürlerin kavşağıdır. Bu bölge ve antik kent o dönemlerdeki bir çok tanrının doğduğu tanrıların kutsal kentidir. Kültürlerle birlikte bir çok dinin doğup geliştiği bu antik kentin önemini ve değerini çok iyi biliyoruz.

Üstlendiğimiz misyonlardan birisi de Anadolu’nun tarih ve kültürünün korunmasıyla dünya genelinde tanıtılmasını sağlamaktır. Bu anlamdaki ilk projemiz Antik Dolichenos Kenti’ni tanımak ve tanıtmaktır. Bu kentin antik dönem kurucuları, Hitit, Asur, Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin saygın imparatorları, bizlere sizlerden miras kalan bu değerleri en iyi şekilde bilimsel kriterlere uygun ortaya çıkaracak, yine en iyi şekilde koruyarak tanıtacağız. Bugün burada bulunma nedenimiz sizlere olan tarihi vefa borcumuzu ödemek ve neslimiz adına teşekkürlerimizi ifade etmektir.

Ulu krallar, devlet adamları ve imparatorlar, her biriniz kendi döneminizin en nadide kültürel unsurlarını oluşturdunuz ve tarihe mal oldunuz. Antik Dolichenos sadece sizlerin değil bütün dünyanın da ortak kültür unsurudur. Bu antik kentimizde halen gün ışığına çıkmamış binlerce kültürel eserin ortaya çıkarılması için bilim adamlarına gerekli maddi desteğin verilmesi gerekir. Antik kültürlerin yok olmaması ve yok edilmemesi, Anadolu’dan çalınıp götürülmemesi için var gücümüzle çalışacağız.

Sayın krallar, imparatorlar ve devlet adamları, bizler gelecek yeni nesillere karşı bu alanda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Edindiğimiz ve edineceğimiz her türlü tarih ve kültür mirasını onlara en iyi şekilde devretmeye and içtik. Sizlere, bıraktığınız bu nadide kültürel miras için teşekkür ediyoruz. Sadece Antik Dolichenos Kenti’ndeki değil, dünya kültür mirasını oluşturan Anadolu’daki bütün tarihi değerleri de koruyacağımızı ve yarınlara en iyi şekilde ulaştıracağımızı bilmenizi istiyoruz.

Sizlere bizden önceki nesiller adına, kendi neslimiz adına ve gelecek nesiller adına teşekkür ediyor huzurlarınızda saygıyla eğiliyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2005 Pazar 11:24:33
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 15:00:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?