6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Hocalı Katliamı konulu konferans

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAZÜ), Edebiyat ve Kitap Kulübü öğrencilerinin katkılarıyla, Doç. Dr. Fuzuli Bayat tarafından "Ermeni Mezalimi Bağlamında Hocalı Katliamı" konulu konferans verildi.

GAZÜ Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, Ermenilerin, 1900'lü yıllarda Orta Asya, Türkiye ve Kafkaslar’da yaptıkları katliam anlatıldı. Doç. Dr. Fuzuli Bayat, konferansta yaptığı konuşmada, "Van, Erzurum, Iğdır ve Kars'ta toplu mezarlar bulunmuştur. Yaşlı, kadın ve çocukların bulunduğu bu mezarlara mezalim diyoruz. Ermenilerin masum, kimseyi öldürmeyen bir imajı olsa da bu soykırım inkar edilemez. Ermenilerin milli marşlarında 'Türkleri öldürün' sözleri ve okullarda öğrencilere birinci sınıftan başlayarak, eğitimleri süresince düşmanlarınızı tanıyın diyerek, çocuklara nefret duygusu aşılanmaktadır. Biz buna karşılık çocuklarımıza tarihimizi unutturmamalı ancak çocuklarımızı Ermenilere karşı da kışkırtmamalıyız" dedi.

1923-1987 yıllarında Ermenilerin Azerbaycan'da fiziksel bir tepki göstermediklerini, ancak etnik temizleme yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Bayat, "26 Şubat 1992 yılında Ermeni Silahlı Kuvvetleri ve yerli çeteler Rus Motorize Alayı'nın desteğiyle, Hocalı'nın stratejik durumu göz önünde bulundurularak, 613 insanı katletmişlerdir.

Katledilenler arasında 83 çocuk, 106 kadın, 70 yaş üzeri yaşlı, bin 375 esir ve 116 kayıp vardır. Bu insanlar sadece silahla değil; kesilerek, yakılarak ve asılarak katledilmiştir" şeklinde konuştu.

Hocalı'daki facianın, Türk kamuoyuna 2007 yılında duyurulduğunu, 2008 yılında da Özbekistan'da, Türkiye ve Azerbaycan büyükelçilikleri tarafından bu katliamın kabul edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Bayat, "Bu katliamın sadece Azeri Türkleri'nin değil, bütün dünya Türkleri'nin faciasıdır. Bu faciaya sahip çıkmazsak, dünya kamuoyunda yenilgiye uğramış oluruz. Sosyo-kültürel açıdan birlik göstererek bu soykırımı dünya kamuoyuna duyurmalıyız. Tarihimizi unuttuğumuz için bu soykırımları da unuttuk. Bu ne tarihi ne de sosyal bir mesele değildir. Bu siyasi bir meseledir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 10:03:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?