6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Hububatta hiç mahsul alınamayacak'

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, "Gaziantep ve bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi hububat ürünlerinde mahsul alınamayacak. Ayrıca kırmızı mercimekte ürünsüz bir yıl yaşanacak" dedi.

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha önce böyle bir kuraklık afeti yaşanmadı" diyen Kepkep, "Geçen yıl da yağışlar yeterli değildi, belli bir kuraklık yaşandı. Ancak bu yılki gibi bölgemizde bu denli bir kuraklık afeti yaşanmamıştı. Geçen yıl yaşanan kuraklık ürün verimini ve rekoltesini düşürmüştü, bu yıl yaşanan kuraklık ise ürün yetişmesini engellemiştir ve şu anda hiç mahsul alamama durumundayız" şeklinde konuştu.


Hakkari'den Antakya iline kadar olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi ürünlerde yağış olmadığı takdirde ürün alma şansının olmadığını dile getiren Kepkep, ürün yetişse bile hava sıcaklarının artmasıyla birlikte ürünün yeterli gelişime ulaşamayacağını belirtti.
Kuraklığın sadece susuz tarım alanlarını değil, aynı zamanda hayvan besiciliği sektörünü, bağcılık ve ağaç tarımını da etkilediğini ve tehlikenin giderek büyüdüğünü kaydeden Kepkep, bugüne kadar yaşanan kuraklık olaylarının hiçbirinin bu kadar zarar vermediğini ifade etti.

Kırmızı mercimekte ürünsüz bir yıl yaşanacağını dile getiren Kepkep, "Kırmızı mercimeğin yetiştiği tek bölge ve ana vatanı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Bölgede diğer ürünlerde olduğu gibi kırmızı mercimekte de ürün alma şansı kalmamıştır. Dolayısıyla kırmızı mercimek açısından bu yıl Türkiye genelinde sıkıntı yaşanacaktır" dedi.

Yaptıkları tespitleri içeren bir yazıyı Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne gönderdiklerini dile getiren Kepkep, bu yazının amacını ise şöyle açıladı:

"Bizim amacımız yazdığımız bu yazıyla yetkililerin tespitlerimizin doğruluğunu, yanlışlığını bizzat gelerek yerinde tespit etmeleridir. Bölgemizde önümüzdeki 1 yıllık dönemde çiftçinin, köylünün ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren insanlarımızın nasıl bir mağduriyet yaşayacağını görebilmeleri için mutlaka yerinde inceleme yapmaları gerekmektedir."

Yaşanan kuraklık afetinden etkilenen çiftçileri rahatlatacak bir destek uygulanması gerektiğine işaret eden Kepkep, "Mevcut yasal düzenlemelerle sadece borçların ertelenmesi veya tohum yardımı yapılması gibi yardımlar çiftçimizin 1 yıllık süreyle yaşamsal ve tarımsal ihtiyaçlarını teminde yetersiz kalacaktır. Dileğimiz çiftçimizin mağduriyetini giderecek daha kapsamlı önlemlerin alınmasıdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 17:04:00
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 17:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?