6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Hububatta zarar edildi

Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep'te kuraklığa bağlı olarak buğday, arpa ve mercimek ürünlerinin yüzde 80 ile yüzde 100 oranında zarar gördüğünü açıkladı.


Kuraklık ile ilgili tespit çalışmalarını tamamladıklarını belirten İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, "Gaziantep'te 1 milyon dekara yakın buğday ekimi yapılmış. Bunların içerisinden yaklaşık 400 bin dekar sahada kuru buğday var. Aynı şekilde 250 bin dekar sahada arpa var. Arpa ekilişimizde ciddi bir zarar gözüküyor. Buğdayda da kuru ekim yapılan sahalarda büyük bir sıkıntı var. Arpa ve buğdayda yüzde 80 oranında zarar görünüyor. Mercimek ekili sahalarda ise neredeyse hiç ürün elde edilemedi" dedi.


Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışların yetersizliğine bağlı olarak baş gösteren kuraklığın Gaziantep'te de etkili olduğunu vurguladı. Yılmaz, Gaziantep'te her yıl metrekareye düşen yıllık yağış ortalamasının 550 kilogram olduğunu ancak bu yıl Meteoroloji İstasyonu'ndan aldıkları verilere göre yıllık yağış ortalamasının 350 kilogram olarak gerçekleştiğini, bazı bölgelerde ise bu oranın daha da düştüğünün gözlendiğini belirtti. Yüzde 50'ye yakın bir yağış azalması olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Tabii bu yağış miktarları ile bitkisel üretim yapmak mümkün değil. İslahiye-Nurdağı bölümünde çok büyük bir sıkıntı yaşamadık ama diğer bölgelerde yağış azlığına bağlı kuraklık ciddi anlamda kendini hissettirdi" diye konuştu.
Yılmaz, "Yağış azlığından dolayı Gaziantep'te sulu tarım arazileri ile Nurdağı, İslahiye haricinde diğer ilçelerimizde arpa, buğday, mercimek gibi ürünlerimiz yüzde 80'den yüzde 100'lere varan oranlarda zarar gördü. 800 bin dekar alanda kuraklık tespiti yaptık. Şu anda askıda olduğu için rakamlar kesinleşmedi, ancak 500 bin dekar dolayında buğday, 200 bin dekar dolayında arpa, 100 bin dekar dolayında da mercimek üretiminin zarar gördüğünü düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜM MERCİMEK SAHALARIMIZ KURUDU
Gaziantep'te geçen yıl 400-450 bin ton buğday ve yaklaşık 200 bin arpa üretimi, 140 bin ton mercimek üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan İl Tarım Müdürü Yılmaz, "Bu yıl bu ürünleri kaybettik. Özellikle kırmızı mercimekten hiç ürün alamadık. Tüm mercimek sahalarımız kurudu. Bu durum mercimek tohumu sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Önümüzdeki Êylül-Ekim döneminde mercimek ekmek istediğimiz zaman vatandaşın tohumluk ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Bu yönde çabalarımız var" şeklinde konuştu.


Yılmaz, mercimeğin iyi bir müdavime bitkisi olduğunu belirterek, "Bir yıl buğday ekiyorsunuz. Ertesi yıl mercimek ekiyorsunuz. Mercimek havadaki azotu kökleri vasıtasıyla toprağa bağlıyor. Dolayısıyla mercimekten sonra buğday ektiğiniz zaman sanki gübre atılmış bir tarlada ürün ekmişsiniz gibi oluyor. Toprağın da tek yönlü bitki besin elementleri tarafından sömürülmesini engellediği için iyi bir müdavime bitkisi. Ayrıca mercimek samanı hayvanlar için kaliteli bir yem. Bu anlamda mercimeği önemsiyoruz" ifadelerinde bulundu.


Bu yıl sulu tarım arazilerinde de yağışın az olmasından dolayı yeteri kadar su verilemediğini ifade eden İbrahim Yılmaz, "Toprak suya doymuş olsaydı, çiftçinin toprağı suladığı zaman alacağı cevap başkaydı. Toprak suya doymadığı için şimdi suladığı zaman aldığı cevap başka oldu. Yağışın az olması sulu tarım arazilerinde de verimin düşmesine sebep oldu. Tabii kuraklık ve verim azlığı ürün fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Bu durum 'Bir ülke ihtiyaç duyduğu gıda maddesini kendisi üretmelidir' gerçeğini de ortaya koyuyor. Dışarıya bu konuda muhtaç olursanız dışarıdan alamama ihtimali olabilir. O nedenle bizim kendi ürünümüzü üretmemiz lazım. GAP eylem planı açıklandı. Bu son derece olumlu bir çalışma. GAP 5 yıl içinde tamamlanırsa Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sulama projesi tamamlanmış olacak. O zaman kendi ürünümüzü kendimiz üreteceğiz. Kuru tarımda yaşadığımız zorlukları yaşamayacağız" görüşünü dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 14:05:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?