6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İhracatçı artışa rağmen endişeli

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ABD kaynaklı küresel ekonomik krizin ihracatçıyı endişelendirdiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada, Ocak-Eylül 2008 döneminde bölgeden yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 oranında artış gösterdiğini bildirdi. Ocak-Eylül 2008 döneminde 2 milyar 879 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, Türkiye geneli içerisinde bölge ihracatının payının yüzde 2,8 olduğunu belirten Çıkmaz, "Ocak-eylül dönemi, ihracat sektörünün önündeki tüm engellere rağmen ülkemiz ve bölgemiz kalkınmasındaki anahtar rolünü layıkıyla yerine getirdiğimiz bir dönem oldu. Ancak ülkemiz ekonomisindeki yapısal sorunlara ilave olarak son günlerde dünya gündemini meşgul eden ABD kaynaklı küresel ekonomik krizin patlak vermesi, ihracatçılarımızı oldukça endişelendirmektedir. Her ne kadar yetkililer bu krizin ülkemiz ekonomisini derinden etkilemeyeceği yönünde görüş bildirseler de dünya ile entegrasyonda oldukça yol almış ihracat sektörümüzü zor ve belirsiz bir dönem beklemektedir" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte büyüme hızının beklenilenden daha yüksek çıkmasının bir nebze olsun kendilerini ümitlendirdiğini kaydeden Çıkmaz, "Ancak enflasyon bizleri tedirgin etmektedir. Her ne kadar Eylül 2008 ayındaki rakamlar beklentilerin altında da olsa, işlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar hızla devam etmekte, önümüzdeki dönemler için olumlu işaret vermemektedir" diye konuştu.

Çıkmaz, Türkiye ihracatının Eylül 2008 ayında yüzde 36,4'lük bir artışla 12,2 milyar dolara, ocak-eylül döneminde ise yüzde 35'lik artışla 102,5 milyar dolara yükseldiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Geriye dönük 12 aylık ihracatımız ise yüzde 32,67 artışla 132,8 milyar dolara ulaşmıştır. Ülkemiz ihracatının ilk dokuz aylık döneminin sektörel dağılımında ilk sırayı yüzde 87,95 ile sanayi ürünleri almakta, bu grubun arkasından yüzde 9,45 ile tarımsal ürünler ve yüzde 2,59 ile madencilik ürünleri gelmektedir. Yine ilk dokuz aylık dönemde, taşıt araçları ve yan sanayii, hazır giyim ve konfeksiyon , demir çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri, ülkemizin başı çeken ihraç ürünleri olmuştur. Ülkeler bazında ise Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, İspanya, Rusya Federasyonu, Irak, Hollanda ve Romanya ülkemizin en çok ihracat yaptığı pazarlar olmuştur. Birliklerimiz kayıtlarına göre, bölgemiz ihracatı ise Eylül 2008 ayında yüzde 44 oranında aratarak 391,3 milyon dolar olmuştur. Ocak-Eylül 2008 döneminde ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44'lük bir artış sağlanmış, toplam ihracatımız 2 milyar 879 milyon dolara ulaşmıştır. Geriye dönük 12 aylık ihracatımız ise yüzde 43'lük bir artışla toplam 3 milyar 724 milyon dolar olmuştur. Türkiye geneli içerisinde bölgemiz ihracatının payı ise yüzde 2,8'dir."

Çıkmaz, sektörel olarak değerlendirildiğinde, bölge ihracatının yüzde 69'unu sanayi ürünleri ve yüzde 31'ini ise tarımsal ürünlerin oluşturduğunu dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında sanayi ürünleri ihracatında yüzde 27'lik, tarımsal ürünler ihracatında ise yüzde 75'lik artış kaydedilmiştir. Tekstil ve hammaddeleri 696,4 milyon dolar, halı 587 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri 289,5 milyon dolar, çimento ve toprak ürünleri 187,1 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon 124 milyon dolar, sanayi sektörü olarak başlıca ihracat kalemlerimizdir. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 644,1 milyon dolar ile kuru meyve ve mamulleri 146 milyon dolar ile başlıca tarımsal ihraç ürünlerimizdir. Ülke grupları itibarıyla ise ihracatımızın yüzde 40,7'si Ortadoğu ülkelerine, yüzde 25'i AB ülkelerine yapılmaktadır. Ayrıca, sırasıyla Irak, İtalya, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, Rusya Federasyonu, Polonya, Romanya ve Libya, bölgemizin başlıca ihraç pazarlarıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 11:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?