6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İl İstihdam Kurulu toplantısı

Gaziantep İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıda Gaziantep'in istihdam ve işsizlik sorunları masaya yatırıldı.

Vali Yardımcısı Mehmet Okur başkanlığında Gaziantep Valiliği Toplantı salonunda düzenlenen toplantıya kurul üyelerinden İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Gaziantep Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisi, Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Durdu, TİSK Gaziantep Temsilcisi Ali Akbağ, Türk-iş Gaziantep Temsilcisi Ali Tabur katıldı.

Kurulun açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Mehmet Okur, günümüzün en büyük sorununun artan nüfusa karşılık bu oranda istihdam sağlanamaması olduğunu belirterek, "Küresel boyutta yaşanan ve tüm dünyanın problemi olan işsizlik sorunu elbette ülkemizin ve ilimizin de öncelikli problemleri arasındadır. Gaziantep, bölgemizin en büyük şehri ve ekonomik merkezi, aynı zamanda ülkemizin İstanbul'dan sonra en fazla göç alan şehri konumundadır. Çevre illerden gelen vatandaşlarımız için büyük umutlar vaad etmektedir. Bu durum şüphesiz sanayi ve ticaret merkezi olması dışında da her anlamda da merkez olan ilimizin nüfusunun artması sonucunu doğurmaktadır" dedi.

Bir toplumun kalkınmışlığının ve gelişmişliğinin ölçütlerinden biri olarak yerel inisiyatiflerin kendi sorunlarına sahip çıkmasının, etkin ve verimli çalışmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Okur, "İl istihdam ve mesleki eğitim kurulunun konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılmasıyla oluşması, çalışmaların daha verimli ve alınan kararların daha gerçekçi olmasını sağlayacaktır. İlimizin istihdam ve mesleki eğitim politikalarının daha reel bir değerlendirme ile oluşması, mevcut iş gücünün tespit edilmesi ve iş gücünün ihtiyaç olan sektörlere kanalize edilmesi bakımından kurulun çalışmaları önemlidir" diye konuştu.

Kayıt dışı ile mücadele etmede ve istihdamı arttırmada atılabilecek ilk adımın vasıfsız genç nüfusun mesleki eğitime yönlendirilmesi olacağını kaydeden Okur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir sanayi ve ticaret merkezi olan ilimizde faaliyet gösteren işletmelerin eleman ihtiyacının karşılanması ve mesleki eğitimin bu ihtiyaçlara göre yönlendirilmesi genç ve dinamik nüfusun ekonomik yaşamda yerini almasının anahtarıdır. Mesleki eğitim kurslarından meslek yüksek okullarına kadar her düzeyde meslek eğitimi almış insanlarımızın istihdam edilmesi diğer taraftan işletmelerin aradığı nitelikte elemanı bulması ekonomik boyutlarının dışında yaşadığımız şehrin sosyal atmosferini de her yönden olumlu olarak etkileyecektir. Her zaman girişimci ve dinamik yapısıyla çevre illere örnek olan Gaziantep'in kendi dinamiklerini harekete geçirerek bu sorunun çözümünde de yeni açılımlar sağlayacağına inanıyorum."

Daha sonra kurul gündemine geçildi. Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, Fatih Kız Meslek Lisesi bünyesinde daha önce Pratik Kız Sanat Okulu'na bağlı olarak açılmış bulunan tam gün eğitiminin bundan böyle Fatih Kız Meslek Lisesi bünyesinde sürdürülmesi yönünde teklifte bulundu.

Ardından söz alan İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, kurulun amacının Gaziantep'in işgücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek veya ettirmek, mesleki eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği arttırmak amacıyla yerel düzeyde politikalar oluşturmak, plan yapmak, kararlar almak, diğer kurum ve kuruluşlara görüş ve önerilerde bulunmak olduğunu söyledi.

Kurulun görevleri hakkında da bilgi veren Eviz, kurulun görevleri arasında ilin istihdam ve mesleki eğitim politikasını oluşturmak, sektörlerin iş gücü ve mesleki eğitim ihtiyacını belirlemek, ihtiyaç analizini yapmak ya da yaptırmak, mesleki eğitim çerçeve programlarının iş ve işgücü ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi için görüş bildirmek, mesleki eğitim uygulamalarında sorunların çözümüne yardımcı olmak olduğunu belirtti.

Eviz, ayrıca İŞKUR olarak bu güne kadar halı dokuma, konfeksiyon gibi 30 farklı dalda kurs açtıklarını dile getirerek, "Bu kurslardan 20 tanesi tamamlandı. İşsizlik sigortası kapsamında ve iş garantisi olmayan 20 kurstan bugüne kadar bin 29 kişi mezun olmuş ve sertifikalarını almış. Şu anda ise devam eden 28 adet kursta 677 kursiyer devam ediyor. Bu 677 kursiyerimizin minimum yüzde 50'sine istihdam garantisi veriyoruz ve bu çalışanları her üç ayda bir kontrol edeceğiz" dedi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Gaziantep Temsilcisi Ali Akbağ ise söz alarak, yurt dışında yaptığı incelemeleri üyelere aktararak kursların geceleri de düzenlenebileceğini, ayrıca sadece iş arayan kişilerin değil işverenlerin de eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü ise Gaziantep sanayisinin sorununun kalifiye eleman eksikliği olduğunu diğer sorunun ise bu iş gücünü oluşturacak kişilerin eğitilememesi olduğunu belirtti.

Gaziantep'in mesleki eğitimdeki en büyük sorununun ise bir mesleki eğitim merkezinin bulunmaması olduğunu söyleyen Göncü, "Gaziantep'te sanayicinin aradığı elemanı bulabilmek için ilk başvuracağı ve iş arayanların da meslek edinmek ve iş bulabilmek için yeni ilk başvuracakları bir meslek eğitim merkezinin oluşturulması gerekir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 17:48:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?