4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

'İleride enerji savaşları çıkabilir'

Gaziantep'te düzenlenen bir sempozyumda konuşan ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen, ileride enerji savaşları çıkabileceğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ), TÜBİTAK, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Elektrik Mühendisleri Odası işbirliği ile gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan "4. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu" bugün başladı.
Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü toplantı salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmalarını; Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Kemal Ulusarer, GAZÜ Elektrik Elektronik Bölüm Başkanı Gülay Tohumoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Arif Nacaroğlu, GAZÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Hakkı Özsabuncuoğlu ile Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen, 'Türkiye'de ve Dünyada Yenilenebilir Enerji Kaynakları' konulu bir sunum yaptı. Enerji tasarrufunun birey olarak herkesin görevi olduğunu belirten Gökmen, "Enerji tasarrufuna birey olarak kendimizden başlamalıyız. Kaliteden ödün vermeden enerji tüketimini azaltabiliriz. Aynı konforu çok daha az tüketerek sağlamak mümkün. Hepimiz üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz. Evlerimizde ve iş yerlerimizde duvar, çatı ve pencerelerin yalıtımını iyi yapmalıyız. Bunu ülkemizde yaygınlaştırmalıyız. İnsanlarımızın satın aldıkları elektrikli ev aletlerinin elektrik enerjisi tüketimini gözetmeleri gerek. Sanayicilerimiz tesislerini gözden geçirmeli. Hem ülkemiz hem dünya hem kendimiz hem de gelecek nesiller için bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu.

Türkiye'de sera gazı etkisinde yüzde 84'lük bir artış olduğunu ve bunun azaltılması için önlemler alınması gerektiğini ifade eden Gökmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji tasarrufu yaparken yakıt tüketimi azalacağı için sera gazı etkisi de azalmış olacak. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelere Amerika iyi örnek olmuyor. Amerika'yı örnek alırsak dünya ileride hiç kimseye yetmeyecek. Bizim hedefimiz Amerika olmamalı, tam tersi biz ayak izimizi bırakmalıyız. İleride enerji savaşları çok daha vahşi çatışmalara neden olabilir. Sürdürülebilir kalkınma yapılırken, çevreyi göz ardı ediyorlar. Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir yaşamın önüne geçmemelidir. İklim değişikliğinin etkilerini yaşıyoruz. Artık yaz aylarında 40 dereceyi doğal karşılar hale geldik. İklim değişikliği dünyanın sorunudur. Bu konu çok ciddiye alınması gereken bir konudur."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 18:05:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?