6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İlk hasat buruk alındı

Gaziantep'in Araban ilçesinde yaşanan kuraklık sebebiyle yılın ilk hasadı buruk alındı.


Bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle Araban Ovası'nda hububat ürünlerinin veriminin düşüklüğü Arabanlı çiftçilerin burukluk içerisinde bir hasat dönemine girmesine neden oldu. Şubat, Mart ve Nisan aylarında yağmur yağışı olmaması nedeniyle tarlalarında her yıl ortalama olarak dönüme 400-500 kilo ürün alan çiftçiler bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle dönüme ancak 50 kilo ürün alabildiklerini belirttiler. Çiftçiler, alınan hasadın masraflarını karşılamadığını ve mağdur olduklarını ifade ettiler.

Arabanlı çiftçilerden Sıddık Turan, yıllardır çiftçilik yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirterek, "Babamdan kalan tarlalarda çiftçilik yaparak ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Daha önceki yılların hasat dönemlerinde şu anda bulunduğumuz 44 dönümlük tarlada dönümüne 400-500 kilo hububat hasadı alırdım, bu yıl Araban ovasına yağmur yağışı olmadığı için kurak bir yıl geçirdik. Araban ovasında yaşanan kuraklık nedeniyle bu yılki hasat döneminin ilk hasadını aldığım 44 dönümlük tarlada sadece iki ton civarında arpa aldım. Ben bu iki ton arpanın tamamını ekin biçme bedeli olarak biçerdöverciye versem biçerdöver hakkını ödemez" dedi.

Turan, tohum, mazot, gübre, tarımsal ilaçlar ve diğer masraflarını ise ödeyemeyecek durumda olduğunu ifade ederek, "Evimin elektrik borcunu dahi ödeyemedim. Ben ve ailem ne yapacağız diye kara kara düşünüp duruyorum. Arabanlı çiftçiler olarak kuraklıktan gördüğümüz zararların nasıl altından kalkacağız. Kuraklık tamamen elimizi kolumuzu bağladı. Yetkililerin bir an önce kuraklığın mağdur ettiği biz Arabanlı çiftçilere yardım elini uzatmasını bekliyoruz. Arabanlı çiftçiler olarak çok mağdur olduk çok zor durumdayız'' diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 14:12:57
Güncelleme :29 Mayıs 2008 Perşembe 14:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?