5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

İMO'dan Kamu İhale Kanunu'na tepki

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Metehan Gündüz, kamu ihale kanunu ve kamu ihale sözleşmeleri kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına tepki göstererek, "Tasarı kanunlaşırsa, işin ehli olmayan, sermaye sahibi ve sicilini dahi tutabilecek bir odası bulunmayan yüklenicilere iş kazandırılacaktır" dedi.

Mühendis ve mimarların bu tasarı ile devre dışı bırakılmaya çalışıldığını iddia eden İMO Şube Başkanı Metehan Gündüz, "Aldığı eğitim gereği, yaptığı işi teknik kurallara uygun yapmayı ilke edinen, meslek hayatını ülkesinin ve insanının refahına adayan mühendis ve mimarların önüne engel konulmak istenmektedir. Tasarının genelinde mühendis ve mimarların kazanılmış hakları tırpanlanarak ihale sürecinin dışında bırakılması, kamu ihalelerinin işin ehli olmayan sermaye sahiplerine verilmesi, kamu ihale yasasının rekabet ve eşit muamele ilkelerinin ortadan kaldırılarak idarelerin istismara açık, ihalesiz veya göstermelik ihalelerle 'adrese teslim ihale' yolunun açılması ana fikrinin işlendiği görülmektedir. Değiştirilmesi düşünülen kanunda, mühendislik ve mimarlık diplomaları; iş deneyimi, benzer iş kabul edilerek, kamu ihalelerinde kısmen olumlu bir yola girilmişken, tasarı ile bu durum 15 yıl ile sınırlandırılmak istenmekte ve kazanılmış haklarına kısıtlama getirilmektedir. Bu durumda rekabet ilkesi zedelenmektedir" dedi. 7


Adrese teslim ihaleye karşı olduğunu belirten Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:
"Çerçeve anlaşmalar yolu ile idareler sürekli ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin her defasında, ihale yapmak yerine çerçeve anlaşmaya taraf olan istekli ve isteklilerden temin etmelerine imkan sağlama yolu açılmaktadır. Sözü edilen anlaşma, sürekli biçimde gereksinim duyulan mal ve hizmet alımları için uygulanırken, yapım işlerinin de bu kapsama alınması düşündürücüdür."

..
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 16:45:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?