6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Irak Fuarı koordinasyon toplantısı

Gaziantep'te 22-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Uluslararası Irak Fuarı'nın koordinasyon toplantısı yapıldı.

Gaziantep Sanayi Odası'nda yapılan koordinasyon toplantısına Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Forum Fuarcılık Genel Müdürü Bilgin Aygül konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya ayrıca, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, oda ve dernek temsilcileri ile ilgili kurum müdürleri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel, bu tür organizasyonların mükemmel olması gerektiğini belirtti. Organizasyonun sağlam bir yapı içerisinde düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Güzel, "Ortada başarıya ulaşması gereken bir hedef var. Yapılacak bütün işler bu başarının yakalanması için ortaya konulmalı. Bu konuda Forum Fuarcılık'ın tanıtım ve bilgilendirmede bulunabilmesi için ülke girişlerinde birer masa oluşturulmalı. Fuara Ankara'daki 40 büyükelçi ve 60 devletin ilgili bakanları ve yetkilileri de davet edildi. Onun için, fuar organizasyonunun hiçbir eksikliğe meydan vermeyecek şekilde planlanması çok önemli" dedi.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da fuar için yapılan ön hazırlıkların değerlendirilmesi için bir araya geldiklerini ifade ederek, "Şu anda her şey iyi gidiyor. Kentimizde yapılan her ortak iş için olduğu gibi, bu işte de güzel bir birliktelik sağladık. Ancak konaklama sorunu yaşanacak. Tüm misafirhanelerimiz gelecek misafirler için ayrılmış durumda. Tüm otellerin de rezervasyonları doldu. Ama yine de yeterli gelmiyor" diye konuştu.

3. Uluslararası Irak Fuarı'nın Türkiye'nin en iyi fuar alanlarından olan Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenleneceğini dile getiren Kamçı, organizasyonun başarıya ulaşması için herkesin üzerine düşen görevi fazlasıyla yapması gerektiğini kaydetti.

Forum Fuarcılık Genel Müdürü Bilgin Aygül ise fuarın hem Gaziantep hem de Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Aygül, Irak hükümetinin desteklediği tek fuar olan 3. Uluslararası Irak Fuarı için Ortadoğu'dan 5 uçakla yolcu taşıyacaklarını belirterek, "Fuar kapsamında 8 bine yakın misafir bekliyoruz. Bu fuar Gaziantep'i Ortadoğu'da ticaretin kesişme noktası yapacaktır. Birçok ülkeden katılımın olacağı fuar için sadece ABD'den 130 işadamı Gaziantep'e gelecek. Şu anda tek sıkıntımız konaklama.

Gaziantep'teki otellerde yer kalmadı, çevre illerden de otel kapatmamıza rağmen talebi karşılayamıyoruz" şeklinde konuştu.

GSO Başkanı Nejat Koçer de Irak Fuarı'nın Türkiye'nin yüz akı haline geldiğini ve komşularla ticaretin gelişmesine büyük katkı sağladığını bildirdi. Koçer, "Bu fuarın ilki için Irak Ticaret Bakanlığı ile anlaşmaya vardığımızda Forum Fuarcılık ile birlikte Gaziantep'teki meslek kuruluşları olarak büyük bir risk aldık, bu yıl 3.'sünü gerçekleştiriyoruz. Bu fuarla birlikte komşu ülkelerle ihracat konusunda çok önemli bir kazanç sağladık. Irak kendi fuarını Bağdat'ta açmaya başlasa bile bu fuarın kalıcı olarak burada yapılması Gaziantep için de Türkiye için de çok büyük önem arz ediyor. Onun için aslında bütün çalışmalarımızı buna göre yapmamız lazım" açıklamasını yaptı.

Koçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir gün Irak 'Bu fuarı Bağdat'ta açacağım' dediği zaman bizim fuarımız artık herkesin alıştığı, bildiği, her yıl gelinen bir organizasyon haline gelmeli ve Ortadoğu'nun en güçlü sanayi ve ticaret fuarı olmalı. Tabii ilk yıldan bu yana Gaziantep'teki bütün meslek kuruluşları olarak bu fuara koyduğumuz katkı bizi bu noktaya getirdi. Ancak bunu Gaziantep'in tamamının kucaklıyor olması, bugün bu salonda yapılan toplantıya katılımın bu kadar yüksek olması da çok memnuniyet verici. Burada hepimiz kazanacağız, Gaziantep kazanacak, bölge kazanacak, Türkiye kazanacak. Başladığımız günden bu yana Gaziantep'in Irak ile olan ihracatında çok ciddi artışlar söz konusu. Türkiye ihracatında çok ciddi artışlar var. TOBB bu fuarı destekliyor. Özellikle fuar boyunca Irak'taki oda sisteminin Türkiye ile adaptasyonunun sağlanması açısından bir dizi toplantı gerçekleştirmeli bu anlamda. Yurtdışı katılımları ile birlikte aslında gerçek anlamda büyük bir uluslararası fuar açıyoruz bu sene. Dış katılımcılarla birlikte Gaziantep çok çeşitli ülkelerden gelen alıcılara ve satıcılara ev sahipliği yapacak. Bu anlamda da çok önem arz ediyor. Belki de dünyaya örnek olacak bir zoru başarıyoruz. Bir ülkenin kendi fuarını şehrimizde açıyoruz. O ülkenin kendi vatandaşlarını da şehrimize getiriyoruz ve fuar yapıyoruz. Bu çok ender olan bir şey dünyada."

GTO Başkanı Mehmet Aslan ise Gaziantep'in Ortadoğu'nun sanayi ve ticaret üssü olma vizyonuna fuarlar ve kongre merkezi olma vizyonunu da eklediğini ifade etti. 3. Uluslalarası Irak Fuarı'nın Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çeken Aslan, "Fuarın başka kentlerde yapılması için siyasi baskılar yapıldığını biliyoruz ama sonuçta fuarın 3.'sü de Gaziantep'te yapılacak. Bu konuda sürekli bizi destekleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e teşekkür ediyoruz. Fuarın burada yapılması için her zaman bizim yanımızda yer aldı" diye konuştu.

Aslan, fuarların düzenlendikleri kente 15 gün ile 1 ay içerisinde büyük katkılar sağladığını kaydederek, "Fuarlarla birlikte inanılmaz bir katma değer ve sirkülasyon sağlanıyor. Fuarın düzenlendiği kentteki üretici ve esnaf, büyük ekonomik kazanç sağlayabiliyor. Fuara gelen yabancı işadamları ile ihracat bağlantıları yapılabiliyor. Onun için 3. Uluslararası Irak Fuarı hem kentimiz hem de ülkemiz için çok önemlidir. Fuarın başarılı bir şekilde sonuçlanması için elbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gaziantep, bu fuarla birlikte Ortadoğu'nun fuar ve kongre merkezi olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da fuarla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 15:38:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?