2
Mayıs
2024
Perşembe
GAZİANTEP

Irak’ta fırsat kaçırılmamalı

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Irak’ın yapılandırılması konusunda avantajlı ülke konumunda olduğumuzu belirterek, “Irak’la ilgili yapılacak girişimler bölge ekonomisinde önemli bir canlanma sağlayacaktır. Açılacak ikinci bir sınır kapısı ise rekabet açısından önemli bir avantaj getirecek.” dedi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Irak’ın yapılandırılması konusunda avantajlı ülke konumunda bulunan Türkiye’nin ham petrol ve doğal gaz karşılığı yapacağı ihracatın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk – Irak İş Konseyi Yürütme Kurulu toplantısına katılan Aslan, Türkiye ile Irak arasındaki ihracat hacminin Körfez savaşı öncesine dönebilmesi için, ilk etapta ham petrol ve doğal gaz karşılığı gerçekleştirilecek ihracatın cazip bir fırsat olduğunu kaydetti.

Aslan, bunun yanında açılacak ikinci bir sınır kapısı ve Habur’da kurulacak bir sınır ticaret merkezinin Türkiye ile Irak arasında son yıllarda ivme kazanan ticari ilişkilerin gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacağını tekrarladı. Irak’ın ihtiyaçlarının karşılanması bakımından en avantajlı ülke konumundaki Türkiye’nin bu imkanı çok iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Aslan, şöyle devam etti: “Irak’la ilgili yapılacak girişimler bölge ekonomisinde önemli bir canlanma sağlayacaktır. Ülke olarak zaten Irak’la doğal gaz karşılığı ihracat yapılması konusunda daha önce bir anlaşma var. Açılacak ikinci bir sınır kapısı ise rekabet açısından önemli bir avantaj getirecek.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere sınıra komşu kentlerde kurulması düşünülen sınır ticaret merkezinden birinin da Habur’da kurulması bu ülke ilet ticari münasebetleri daha da güçlendirecektir. Türk iş adamlarının Irak’ı iyi bilmeleri, yeterli araç ve ekipmana sahip olmaları, ayrıca Irak’ın ihtiyaç duyduğu tüm malların Türkiye’de bulunması büyük yararlar sağlayacaktır.”

ZAMAN
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2003 Çarşamba 12:32:36
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 17:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?