6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İş garantili sokak çocukları köyü

Türkiye'nin ilk iş garantili sokak çocukları köyü Gaziantep'te hizmete açılacak. Köyde madde bağımlılığı tedavisi görecek çocuklara ayrıca, usta öğreticiler tarafından eğilimlerine göre çeşitli meslekler öğretilecek.

Temeli 2 yıl önce Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından atılan çocuk köyü projesinde sona gelindi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu ayın sonuna kadar hayata geçireceği çocuk köyü, Amerika'da bulunan Conor Eğitim Merkezi örnek alınarak inşa edildi. Belediye, eğitim merkezinin işletilmesi için ihale açacak. İhale, bütün şartları yerine getirecek şirkete verilecek. Projenin fikir babası Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, göçe hazırlıksız yakalanan şehirlerin en büyük sorunlarından birinin sokak çocukları olduğuna dikkat çekti. Birtakım sosyal sorunlarla boğuşan ailelerin çocuklarının sokağa itildiğini ve madde bağımlısı olduğunu söyleyen Güzelbey, şehirde sokak çocukları için 2 merkez bulunduğunu, çocuk köyünün faaliyete geçmesiyle bu sayının 3'e çıkacağını anlattı. Madde bağımlılığı sorununun ilerleyen yıllarda Türkiye'nin başını ağrıtacak önemli bir konu olduğunun altını çizen Güzelbey, "Bunun için yerelden genele her kesimin önlemler alması gerekiyor. Biz önlemleri almaya başladık ve çalışmaları hızlandırdık. Çocuk köyünden önce hayırseverler, otel ve villasını bağışladı. Buraları sokak çocukları için kullandık." açıklamasında bulundu.

Sokak Çocuk Köyü'nü hayata geçirmeden önce Amerika'ya giden Güzelbey, burada ülkenin en büyük sokak çocukları eğitim merkezini gezdiğini hatırlattı. Binayı yapmanın kolay olduğuna dikkat çeken Güzelbey, esas olanın buranın işletilmesi olduğuna dikkat çekti. Güzelbey, "Özellikle Amerika'da Conor adında, sokak çocuklarının barındığı bir merkez var. Köyümüzü oradaki zihniyetle işletmemiz mümkün. İhaleye girecek şirketlerden her türlü şartı isteyeceğiz. İçinde uzman psikolog, uzman sosyolog, eğitimci ve psikiyatrisin olacağı bir merkez olacak. Bu merkezi kurduktan sonra 3 tane ayağımız olacak. Birinci ayak, bu çocukları toplayacağız, 1. merkezde değerlendireceğiz. Eğitilebilir olanları 2. merkeze kaydıracağız. Eğitilemez olanları, yani madde kullananları çocuk köyüne götüreceğiz. 3. merkezdekiler, hem uyuşturucu madde bağımlılığından tedavi görecekler hem de meslek öğrenecekler. Bu merkezi fidanlığın içinde yaptık, fidanlığın içinde bu çocuklara iş vereceğiz." şeklinde konuştu. Merkezin öncelikli hedefinin 18 yaş altı olacağını kaydeden Güzelbey, yaş sınırının ilerleyen zamanlarda, 20-22'ye de çıkarılabileceğini belirtti. Güzelbey, "Biz daha çok rehabilitasyonla iyileştireceğimiz kişilere bakacağız. Bunları tedavi için uyuşturucu tedavi merkezimiz olacak." açıklamasında bulundu.

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 19:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?