6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İş kazalarında birinci sıradayız

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğunu belirterek, "Türkiye'de artık iş kazası yoktur, iş cinayeti vardır ve bu cinayetler alınacak tedbirlerle önlenebilir" dedi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun; işletmelerde üretimin güvenliğini sağlamak, insan ve çevre sağlığına zarar verecek koşulları ortadan kaldırmak, verimliliği artırmak, iş yerlerindeki olumsuz koşullardan, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak için yapılan tüm çalışmaları kapsadığını ifade eden Peri, ancak iş sağlığı ve güvenliği konusuna verilen önemin ülkeden ülkeye değiştiğini, ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile toplumu oluşturan bireylerin eğitim, kültür ve bilinç düzeylerinin de iş sağlığı ve güvenliğine doğrudan etkili olduğunu söyledi.

Peri, gelişmiş ülkelerin yasal önlemlerle, toplumsal eğitim ve bilinçlendirme ile sorunun çözümü yönünde oldukça mesafe katettiğini belirterek, "Oysa bizim gibi sanayileşmesini tamamlayamamış, sanayi ve üretim kültürünü geliştirememiş, denetim sistematiklerini yeterince oluşturamamış ülkelerde ise yara kanamaya devam etmektedir. Özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma politikalarıyla her türlü güvenlik ve güvencelerden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırmayla iş kazaları ve meslek hastalıklarının boyutu gün geçtikçe artmaktadır. İş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada yedinci olmamız ve ardı ardına İstanbul, Tuzla'da yaşanan iş kazaları konunun önemini ciddi bir şekilde su yüzüne çıkarmıştır" şeklinde konuştu.

Sorunun köklü çözümü için iş sağlığı ve güvenliği üzerine çeşitli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Peri, "İş mevzuatı, ekseni 'insan' olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili ulusal politikaların oluşturulmasında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı ilgili meslek odaları, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve sendikaların katılımı sağlanarak bu konuda alınacak kararlar çalışma yaşamına yansıtılmalıdır. 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası' TMMOB, TTB, TBB, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri ile uluslararası standart ve normlar dikkate alınarak düzenlenmelidir. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri bütün iş yerlerini ve tüm çalışanları kapsamalıdır. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler, sektör ve kurum farkı gözetmeksizin tüm iş yerleri için geçerli olmalıdır.'İş Güvenliği Mühendisliği' kavramı tanımlanmalı ve iş yerlerine iş güvenliği mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirilerek çalışma koşulları yeniden düzenlenmelidir. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimine önem verilmeli, bu konuda eğitim almamış çalışana işbaşı yaptırılmamalıdır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işbirliği, koordinasyon ve danışma hizmetlerinin sağlanması için ilgili meslek örgütleri, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla bir koordinasyon mekanizması oluşturulmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki hizmetler kamusal bir hizmet olarak algılanmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda çalışma koşulları ve bu koşullar arasındaki nedensel ilişkileri araştıracak, bilimsel araştırma yapacak araştırma ve geliştirme kurumları oluşturulmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri işyeri mekanı, teknoloji, üretimde kullanılan hammadde, üretilen ürün gibi konular daha proje aşamasında planlanmalıdır.Üretim sürecinde kullanılan ekipmanlar ve kişisel koruyucular iş sağlığı ve güvenliği standart ve mevzuatına uygun üretilmelidir. Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Meslek hastalıklarına ilişkin çalışmalar geliştirilmeli, meslek hastalıkları hastaneleri işlevine uygun olarak yapılandırılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Ucuz iş gücü olarak görülen kadın ve çocuk işçilik konusundaki tüm olumsuz uygulamalar kaldırılmalıdır" açıklamasını yaptı.

Peri, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği" anlayışının yerleşmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek tüm süreçlerde önceliğin iş sağlığı ve güvenliği olması gerektiğini söyledi.

"Türkiye'de artık iş kazası yoktur, artık iş cinayeti vardır ve bunlar önlenebilir" diyen Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, "Ortak amacımız, çalışanların yaşam kalitelerinin artırılması, işletmelerin üretime devam edip ayakta kalması ve Türkiye'nin verimlilik düzeyinin yükseltilmesidir. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki sorunların çözümünde, ortak amaç için taraflar olarak birlikte çalışmalı, huzurlu, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını birlikte oluşturmalıyız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 12:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?