6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İşte Gaziantep'in Aya İrini'si!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel dokunun canlandırılmasına yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, 2005 yılında gün ışığına çıkarılan Aziz Bedros Kilisesi'ni, restorasyon sonrası İstanbul'daki Aya İrini Kilisesi gibi seçkin bir konser salonu haline getirecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Aziz Bedros Kilisesi'nin, şehrin ortasında yer alan bir iplik fabrikası içerisinde uzun yıllar gizli kaldığı ve bir depo olarak kullanıldığı belirtildi. Kilise'nin, ortaya çıkarılmasının ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescillendiği, mülk sahibi ile yapılan görüşmeler neticesinde yapının Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Aziz Bedros Kilisesi fabrika içerisinde kaldığından büyük oranda özgünlüğünü koruyabilmiştir. Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmış, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da onaylanmıştır. Tüm çalışmaların tamamlanması ve ödeneğin sağlanmasıyla yapının restorasyonuna Haziran ayında başlanılmış olup restorasyon çalışmaları büyük oranda tamamlanmış ve sona gelinmiştir."

Bu arada, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, yaptığı açıklamada, “Tarihi yapıları Gaziantep'in kültürel kimliğini ön plana çıkarmak için restore etmekteyiz. Kilise, verilecek yeni işlevle tüm Gaziantep halkının ve şehrimizi ziyaret edecek misafirlerimizin bu tarihi yapıya girebileceği, genel kullanımına açık, aktif bir toplanma mekanı olarak düşünülmüştür. Aziz Bedros Kilisesi, Kültür Merkezi olarak restore edilerek Gaziantep'e kazandırılacaktır” dedi.

Güzelbey, “Bu kapsamda yapı; sergi salonu, konser salonu gibi kültürel amaçlarla kullanılacaktır. Çevre düzenlemesi dahilinde ise oturma grupları ve peyzaj düzenlemeleri yapılmaktadır. Tüm bu çalışmaların yıl sonu itibariyle tamamlanması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 14:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?