6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

İşte Savunma'yla ilgili yeni bilgiler

Gaziantep Savunması ile ilgili Fransa ve İngiltere'de yapılan araştırmalar sonucu elde edilen 3 bin 394 yeni belge kamuoyuna açıklandı.

Tuğcan Otel'de düzenlenen toplantıya, Geçici İcra Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Dursun Bak, Geçici Tarih Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Araştırmacı Abdulkadir Tanrıverdi, Gaziantepli Tarihçi Adil Dai, Gaziantepliler Dernekleri Federasyonu Başkanı İnal Aydınoğlu ile bazı araştırmacı ve tarihçiler katıldı.

'Antep Savunması Kahramanlık ve Panorama Müzesi Projesi' çalışmalarını yürüten Geçici İcra Kurulu ile Geçici Tarih Kurulu'nun "Gaziantep Savunması" ile ilgili yerel, ulusal ve uluslararası araştırmaları çerçevesinde Fransa ve İngiltere'de yapılan çalışmalar sonucu elde edilen belgelerin genel incelemelerinin yapıldığını belirten Geçici Tarih Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, İngiltere'den gelen belgelerde, genel hatlarıyla, bu ülkenin bölge ilgili genel politikaları ve bölgeyi Fransızlara nasıl teslim ettiklerinin anlatıldığını söyledi. Fransızlara ait belgelerin ise çok enteresan olduğunu dile getiren Severoğlu, şunları söyledi:

"Tüm harp orijinleri var. Harp sırasında buradaki bölge komutanın arşivine ulaştık. Bu bölge komutanı daha sonra 1. Dünya Savaşı'na general rütbesiyle katıldığı için çok geniş bir dokümanı var. Dokümanlarda Gaziantep'te yapılan tüm istihbarat raporlarını görüyoruz. Belgelerde Gazianteplilerin neler yaptığı detaylarıyla yer alıyor. Yani sadece kendi yaptıkları istihbarat raporlarından bu bölgede neler yaptıklarını bizim belgelerimizle karşılaştırma imkanına sahip olacağız. Bugüne kadar yazılan tarih kitaplarında karşı tarafın görüşüne sahip değildik. Karşı tarafın görüşlerini de ele geçirdik. Tüm gizli belgeler, telgraflar, raporlar, istihbaratlar, Fransızların strateji ve planları ile bunların yanında da o dönemde Gaziantep'ten bahseden Batı'daki gazetelerin bazı makale ve kupürleri gelen belgeler arasında. Yıllar sürecek bir çalışma bu. Bundan 30 yıl öncede bu konuyu düşünen araştırmacılarımız olmuş. Ancak bir sonuç alamamışlar. Genelkurmay Başkanlığı'na karşılaştırma ile ilgili müracaatlarımız oldu.

Birinci amacımız bu belgeleri Türkçeleştirip içeriğini tam olarak kamuoyuna ve üniversitelerimiz ve Türk Tarih Kurumu'nun bilgisine sunmak. Bunları belli bir plan dahilinde dağıtacağız."

Gaziantep Kahramanlık Panoraması Müzesi'nin yapılması için 2 yıldır aralıksız çalıştıklarını anlatan Geçici İcra Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Dursun Bak, titiz bir çalışma sonucu Gaziantepli işadamlarının desteğiyle satın alınan belgelerin, Türkçe'ye çevrildikten sonra ilgili devlet kurumlarının koordinesinde yayımlanacağını söyledi. Müze için Şehitkamil sınırları içerisinde yer temin edildiğini kaydeden Bak, önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili açıklama yapacaklarını ifade etti.

Toplantıda Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Celal Pekdoğan, Araştırmacı Abdulkadir Tanrıverdi ve Antep Harbi'ne dair çeşitli kitapları bulunan Gaziantepli Tarihçi Adil Dai, belgelerin önemine dair birer konuşma yaptı.

'Antep Savunması Kahramanlık ve Panorama Müzesi Projesi' kapsamında Türkiye'ye getirilen belgelerin Türkçeleştirilerek üniversiteler, Türk Tarih Kurumu ve diğer tarih araştırmacılarının hizmetine sunulması amaçlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 16:36:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?