5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

İsveç büyükelçiden GTO'ya ziyaret

İsveç Büyükelçisi Chrıster Asp, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan'ı ziyaret etti.

GTO toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyarette konuşan GTO Başkanı Mehmet Aslan, İsveç’in AB müzakere sürecinde Türkiye’yi destekleyen ülkelerin başında geldiğini belirterek, “Türkiye ve İsveç iki dost ülke ve Türkiye’nin AB müzakere sürecinde ve tam üyelik konusunda Türkiye’yi destekleyen ülkeler arasında. İsveç’te yüz bine yakın Türk vatandaşı yaşıyor ve bunların içerisinde Gaziantepliler de var. İsveç’le ticari ilişkilerimiz ülke geneline baktığımızda 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. 1 milyar dolara yakın ihracat 2 milyar dolara yakın ithalat söz konusu. Gaziantep olarak rakam çok düşük, 5 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz var İsveç’le. Bu bağlamda görüş alışverişinde bulunacağız. İsveçli firmalarla Gaziantepli firmaların işbirliği yapabilmelerini anlatacağız. Dünyanın 154 ülkesiyle ticaret hacmine ulaşmış bir şehir olarak İsveç’le daha ileri noktalara gideceğine inanıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunu ve bu yüzden AB’ye girmenin Türkiye’nin hakkı olduğunu belirten İsveç Büyükelçisi Chrıster Asp ise, ''2 gündür buradayım. Burada gördüklerimden çok etkilendim. Gaziantep sadece güzel bir şehir değil, kültürel açıdan da çok etkileyici bir şehir. Çok iyi kalkınmış ve ekonomik açıdan çok dinamik bir şehir. İsveç’teki belediye ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile bir proje yürütülüyor. Bu proje, İsveç Hükümeti tarafından, Türkiye’nin AB’ye girmesini destekleyen bir proje. Burada aynı zamanda bölgelerarası işbirliğinin olması da çok güzel. İsveç Hükümeti, Türkiye’nin AB’ye giriş sürecini çok destekliyor. Bu destek, Türkiye’nin AB’ye girişine kadar devam edecektir. İsveç’in Türkiye’yi destekleme nedeni aslında çok basit. Çünkü, Türkiye’nin AB içindeki işbirliğini çok arttıracağını düşünüyoruz. Politik olarak da çok katkısı olacaktır. Türkiye konum olarak dünyada çok önemli bir yerde. Sorunlu olan bir bölgede barış açısından çok katkısı olacağını düşünüyoruz. Türkiye ekonomik açıdan da AB’ye çok katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olduğunu düşünüyoruz. O yüzden AB’ye girmek hakkıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, GTO Başkanı Aslan, Büyükelçi Chrıster Asp’e plaket ve hediye takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 12:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?