4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Japon Prensi'nin ilginç isteği

Suriye sınırında bulunan ve mayınlı arazi olaak bilinen Karkamış Harabeleri'nde Japon Prensi kazı yapmak istiyor.

Türkiye'nin Suriye sınırında bulunan tarihi ''Karkamış Harabeleri'nde'' Japon Prensi Tomohito Mikasa'nın kazı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığına şahsi olarak başvuruda bulunduğu bildirildi.

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, Antik Çağ'da Doğu'nun önemli şehirlerinden biri olan Karkamış'ta bulunan harabelerin ortaya çıkarılması için, aynı zamanda arkeolog olan Japon Prensi Tomohito Mikasa'nın Kültür ve Turizm Bakanlığına şahsen başvurduğunu söyledi.

Japon Prensi Mikasa'nın kazı müracaatı sonrasında bölgede çalışmalar başlatıldığını ifade eden Demir, tarihi dokusunun büyük bir bölümü askeri sahada yer alan Suriye sınırındaki Karkamış Harabeleri'nin mayınlardan temizleneceğini belirtti. Demir, öncelikle kazı yapılacak alanda yer alan 600 dönümlük mayınlı arazinin temizleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Mayınlı alanın temizliği için izin çıktıktan sonra biz de çalışmalara başladık. Öncelikle 600 dönümlük mayınlı arazinin temizliği için 1 milyon YTL ödenek ayırdık. İl Özel İdaresi olarak proje maliyetinin belirlenmesinin ardından Şubat 2008'de ihale yapacağız. Şimdi ihale işlemleriyle ilgili çalışmalar sürüyor. Mayın temizliği ihale edildikten sonra hemen çalışmalar başlayacak. Mayınları 1.5 yılda temizleyerek bölgeyi kazı çalışmasına hazır hale getirmeyi planlıyoruz.''

Karkamış Harabeleri'nin tarihte çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Demir, ''Japon Prensi'nin başvurusundan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda bize bilgi verdi. Ancak, bölgede yapılacak kazı çalışmasıyla ilgili son kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığı verecek. Biz kazı yapılacak alanı mayından temizleyeceğiz. Sınır bölgesinde bulunan tarihi ve kültürel varlığın kurtarılması çok önemli'' diye konuştu.

Bu arada arkeolog Prens Tomohito Mikasa'nın Karkamış'ta kazı yapabilmek için 20 yıldan beri uğraş verdiği öğrenildi. Mikasa'nın bu yıl bir kez daha konuyla ilgili başvuruda bulunması üzerine çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

-KARKAMIŞ HARABELERİ-

Gaziantep'in Karkamış ilçesi yakınında, Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde, Yakındoğu Arkeolojisi'nin en önemli yerleşimlerinden birisi olan Karkamış antik kenti yer alıyor. Kent; MÖ II. bin yılda, Anadolu'dan, Mezopotamya'ya ve Mısır'a uzanan yolların önemli bir kavşak noktasında bulunuyor. Hitit İmparatorluğu'nun MÖ XII. yüzyıl başlarında yıkılmasından sonra kent, yeni kurulan çok sayıdaki Geç Hitit Krallıkları'ndan birinin merkezi oldu. Asur Kralı Acurnasirpal II'nin Suriye Seferi (MÖ 876-866) sırasında, haraca bağlanan Karkamış, MÖ 717'de Asur Kralı Sargon II tarafından yıkılarak, Asur topraklarına katıldı. Yapılan kazılardan kentin Neolitik Dönem'den beri iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Gılgamış Destanı, geç Hitit döneminde Karkamış şehrinin ortostatlarında tasvir edilmiştir. Buradan elde edilen ''Karkamış kabartmaları'' günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.

AA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 17:31:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?