5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Kaçakcılık sektöre darbe vuruyor

Şekerleme ve kuruyemiş sektörünün sorunları, Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) gerçekleştirilen toplantıda ele alındı.
GTO'nun çeşitli sektörlere ilişkin durum tespiti, sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla başlattığı sektör toplantılarının ilki kuruyemiş ve şekerleme için yapıldı. GTO'ya kayıtlı şekerleme ve kuruyemiş sektöründe faaliyet gösteren üyelerin yanı sıra Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası'na kayıtlı üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sektörün problemleri masaya yatırıldı. GTO Başkan Vekili Ünal Özdil'in başkanlık ettiği toplantıda Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulunarak, 5179 sayılı Gıda Kanunu'na göre gıda üretimi yapan işyerlerinin uyması gereken kurallar konusunda bilgiler verdi.
Toplantının açılışında konuşan Özdil, oda olarak çeşitli sektörlere ilişkin durum tespiti yapmak istediklerini, böylece sorun ve çözüm önerilerini tespit etmeyi amaçladıklarını söyledi. Kuruyemiş ve şekerleme sektörünün sorunlarının başında kayıt dışı üretim ve satışın geldiğini vurgulayan Özdil, "Kaçak yollardan giren kuruyemiş ve baharatlar da kayıt içinde çalışan üyelerimize problem oluşturmakta, ayrıca kayıt dışı ekonomiyi körüklediği gibi, sektörde faaliyet gösteren firmalar arasında da haksız rekabete yol açmaktadır. Diğer sektörlerde olduğu gibi şekerleme ve kuruyemiş sektöründe de birinci sorun sektör envanterinin ve master planının bulunmayışıdır. Acil olarak sektörün bir envanteri çıkarılmalıdır" dedi.
Geçen yıl Gaziantep'ten gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık 120 milyon dolarlık kısmını kuruyemiş ve şekerleme ürünlerinin oluşturduğunu, vergi ve teşvik sorunu yanında sektörün maruz kaldığı yüksek vergi oranlarının makul düzeye indirilmesinin ülke ekonomisine büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Özdil, şunları söyledi:
"Sektörde mevcut olan haksız rekabetin önlenmesi için istihdam üzerindeki vergiler azaltılmalı, istihdam, ihracat, fuarlar ve AR-GE teşvik edilmelidir. SSK primleri uluslararası standartlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Sektör için önemli bir girdi maliyeti olan enerji fiyatları dünya ortalamalarına çekilerek sektörün rekabet gücü mutlaka artırılmalıdır."
Toplantıda daha sonra Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Settar Kıratlı ile sektörde faaliyet gösteren firma temsilcileri yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2006 Pazartesi 19:35:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?