6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, bölgede görülen kar yağışının donla birlikte gelmemesinin hububata ve meyve ağaçlarına fayda sağlayacağını söyledi.

Önceki gece başlayan ve sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı çiftçileri sevindirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, tarımsal üretime etki yapan en önemli faktörün iklim faktörü olduğunu belirterek, "Tarımı yapılacak tür ve çeşitlerin seçiminde iklim faktörleri önemli rol oynarlar. Genel olarak yörenin yağış miktarı, dağılışı ve şekli, bölgedeki ilk ve son don tarihleri, ortalama sıcaklık, nem gibi bir çok kriter bölgede yetiştirilecek tür ve çeşitlerin seçiminde ekimden, hasada kadar etkili olmaktadır. Tohum toprağa düştükten sonra özellikle ilk üç dönemde uygun miktarda yağışın alınması beklenir. Sonraki iki dönemde ise yağışın özellikle kalite ve verim üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri söz konusu olmaktadır. Bitkilerin büyüme ve gelişmeleri için düşük sıcaklığa da ihtiyaçları vardır. Bitkilerin büyük bölümü çiçeklenip meyve bağlayabilmeleri için belirli bir süre soğuk evreden geçmeleri gereklidir. Özellikle meyve ağaçları soğuklama ihtiyacını karşılayamazlarsa, çiçeklenme ve meyve tutumunda önemli derecede azalma görülür" dedi.

Başkan Demir, bölgede görülen karın ekili hububatlara büyük fayda sağlayacağını ifade ederek, "Karın bitkilere su sağlamadaki etkinliği su muhtevası ve erime şartlarına bağlıdır. Karın su muhtevası, soğuk, kuru, ılık ve ıslak olmasına bağlı olarak yüzde 5-10 arasında değişir. Toprağın alt tabakalarının donmadığı durumlarda kar yavaş yavaş erirse, ihtiva ettiği suyun çoğu toprağa girer ve bitkilere faydalı olur. Bölgemizde görülen kar yağışı, bitkilerin su ihtiyacını karşılaması bakımından çok önemlidir. İlimizde de kar yağışından önce şiddetli don olaylarının olmayışı, yağan karın yavaş yavaş erimesi, toprak tarafından alınması, düşük sıcaklığa neden olması, kullanılan gübrenin toprakta çözünürlüğünü arttırması ve toprakta bulunan bitki besin elementlerinin alımını hızlandırması bakımından bitkiler üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Karın bitkiler üzerindeki olumlu etkilerinden birisi de bitkileri yorgan gibi örterek bitkileri soğuğa karşı korumasıdır. Bunların yanı sıra yeraltı sularının hacmini de arttırmaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2008 Pazartesi 11:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?