6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Kara Harp Akademisi'nin GTO ziyareti

Kara Harp Akademisi Heyeti, Gaziantep’e 4’üncü kez düzenlediği gezi kapsamında, Gaziantep Ticaret Odası’nı (GTO) ziyaret etti. Heyete, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan tarafından Gaziantep’i sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerini tanıtmak amacıyla brifing verildi.


Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz başkanlığındaki 115 kişilik heyete ziyaret çerçevesinde, ilk olarak GTO ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde hazırlatılan Güneydoğu Anadolu Tanıtım Filmi’nin gösterimi yapıldı. Ardından GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, söz alarak Gaziantep’in sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerini anlatan bir konuşma yaptı. Konuşmasına Gaziantep’in özellikle son 20–25 yıl içerisinde sanayisi ve ekonomisindeki gelişimle insanların zihninde yer bulmaya başladığı ve insanların kafasında ‘Neden Gaziantep böyle de diğer iller değil?’diye bir soru oluştuğunu vurgulayarak başlayan GTO Başkanı Aslan, “İnsanların bunu anlayabilmesi için Gaziantep’in tarihine şöyle bir göz atmaları yeterli olacaktır” dedi.


Gaziantep’in tarih boyunca, Tarihi İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle bu güne kadar hep ticaretin merkezi olduğunu anlatan Aslan, “Coğrafi konumunun yanı sıra insanlarının müteşebbis ruhu Gaziantep’in üretim ve ticarette hep öne çıkartmıştır. Gaziantep’in ekilebilir arazisi Barak Ovası dışında yok diyebiliriz. İklim şartları da zordur Gaziantep’te. Dolayısıyla insanlar toprağı ekip, biçme gibi bir şansa kavuşamamışlar. Onun için üretmek, ticaret yapmak tek çıkış noktaları olmuş bu kentin insanının. O nedenledir ki, kent insanının müteşebbis ruhunun temelleri çok eski çağlarda atılmış. Zoru yenmek bu şehrin insanının karakteri haline gelmiş. Bu şehrin çocukları, yaşadıkları toprakları canları pahasına kendilerine bırakan emanet eden atalarına layık olma gibi bir düstura sahiptirler. Bu düşünce ve düsturun neticesinde bugün 4 tane organize sanayi bölgesi kurmuşuz. Bu sanayi bölgelerinde 700 firmamız çalışıyor ve 100 bine yakın istihdam sağlanıyor. Şehrin muhtelif bölgelerinde 5 binin üzerinde imalat yapan işletme var. Uluslar arası havaalanımız var dünyanın 141 ülkesiyle ticaret yapıyoruz. Bu yıl itibariyle sadece kendi kapılarımızdan 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Diğer kapılardan yapılan ihracatla birlikte 5,5 – 6 milyar dolarlık bir üretim kapasitesine sahibiz. Hem de tüm olumsuzluklara rağmen” dedi.
Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz ise, Gaziantep’in hayatında her zaman özel bir yeri olduğunu, kente özel bir ilgi ve merak duyduğunu söyledi. Küçüklüğünden itibaren Gazianteplileri gözlemlediğini ve Gazianteplilerin, çalışkan insanlar olduğunu belirten Tümgeneral Ahmet Yavuz, “Küçük yaşlarda Gaziantep’e ilk geldiğimde bir şey çok dikkatimi çekmişti. Bu kentin insanları müthiş çalışkan insanlardı. Boş oturan kimseleri görmezdim. Herkes mutlaka bir şeylerle uğraşırdı. Daha o zamandan zihnimde yer etmişti, bu kentin insanlarının ne kadar çalışkan oldukları. Antepli Cumhuriyeti kavramıştır. ‘Cumhuriyet nasıl kavranır?’ derseniz. Bir üretimle. İki eğitimle kavranır. Ben Cumhuriyet çocuğuyum ve onun sayesinde eğitilmiş bir insanın. Gittiğim her yerde eğitimi ön plana çıkartırım. Gaziantep’te 23 yıl önce bulundum. Teğmen olarak gelmiştim, Yüzbaşı olarak ayrıldım. Aradan geçen yıllarda bir daha hiç gelme fırsatım olmamıştı. Şimdi geldim ve gördüğüm manzara beni hiç şaşırtmadı. Çünkü ‘Gaziantep’ denildiğinde aklıma hep eğitim ve üretim gelirdi. Eğitime ve üretime bu kadar önem veren insanlar tabiî ki bu zenginlikleri yaratırlardı. Ben Gaziantep’e gelmekle iyi ettiğimizi düşünüyorum. Hayatım boyunca karamsar olmuş bir insan değilim. Sonuç olarak bir şey söylemek isterim. Hep birlikte geldik ve Gaziantep’i gördük. Bana göre Türkiye’nin Anteplileri varsa, bu Cumhuriyetin hiçbir şeyden korkmasına gerek yok diye düşünüyorum” diye konuştu.
(TB-TB-Y)

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 17:23:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali cengiz IP: 88.227.140.xxx Tarih : 6.07.2008 12:19:56

G.ANTEP HALKI TARİH BOYUNCA CUMHURİYET VE ASKERİNE SAHİP ÇIKMIŞTIR.YİNE ASKERE TÜRKİYEDE ÇOK DEGER VEREN İLLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR.GÖREV YAPMAK İSTEYEN MEMUR G.ANTEPDEN GİTMEK İSTEMEMEKTEDİR.GİDEN TEKRAR GELMEK İSTEMEKTEDİR.G.ANTEP HALKINDAN GURUR DUYUYORUM.TEŞEKÜR G.ANTEP