4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Kazada ölen genç 4 kişiye umut oldu

Gaziantep'te geçirdiği trafik kazası sonucu hastaneye kaldırılan ve önceki gece beyin ölümü gerçekleşen Önder Özdemir'in (23) organları, 4 kişiye nakledilmek üzere Ankara ve Mersin'e gönderildi.

4 gün önca motosikletiyle Nizip Kaymakamlık Lojmanı önündeki refüjlere çarpan ve başına aldığı darbeyle ağır yaralanan Önder Özdemir, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmış ve yoğun bakımda beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi organlarını bağışlama kararı almıştı. Harekete geçen Gaziantep Organ Bağış Koordinasyon Merkezi gerekli üniversite ve hastanelerle irtibata geçerek organ nakli operasyonunu başlattı.

Kalbin Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde yatan ve 6 yıldır kalp bekleyen 16 yaşında bir gence nakledilmesine karar verildi. Ankara'dan özel jet uçakla yola çıkan 2'si uzman doktor 5 kişilik ekip, Gaziantep'e geldi.

Bu sırada karaciğer ve böbreklerin Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yatan 3 ayrı hastaya uyum sağladığı ve naklin gerçekleşebileceği tespit edildi. Mersin'den karayolu ile Gaziantep'e gelen 5 kişilik ekip, burada Ankara ve Gaziantep ekibi ile bir araya gelerek toplantı düzenledi. Kısa süren görüşmelerin ardından gece yarısı ameliyat başlatıldı. 2'si profesör, 1'i doçent, 4'ü uzman olmak üzere toplam 10 doktorun katıldığı 4 saatlik ameliyat başarıyla tamamlandı. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden gelen ekip aldıkları kalbi özel kutusuna koyarak ambulansla Gaziantep Havaalanı'na gitti. Burada özel uçakla Ankara'ya dönen ekip başarılı bir operasyonla kalbi 16 yaşındaki gence nakletti.

Ameliyata katılan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi, operasyonun ilk aşamasının başarıyla tamamlandığını belirterek, "Gaziantep'te bir hastanın beyin ölümünün gerçekleştiği ve ailesi tarafından organ bağışı için onay verildiği bizlere bildirildikten sonra harekete geçtik. Başarılı bir operasyonun ardından organları aldık. Şu anda bekleyen hastalara takılmasını planlıyoruz. Karaciğeri aldık, yine böbreklerin alınması için fakültemizin Üroloji Ana Bilim Dalı'ndan hocalarımız geldi. İnşallah bu güzel bağışın ardından 4 vatandaşımız hayata tutunacak. Bu bağış için Özdemir ailesine teşekkür ediyorum" dedi.

Ameliyatın ardından zamanla yarışan doktorlar, hastane koridorlarında koşturdu. Ambulansa yetişen ekipler hastalara organları yetiştirmek için süratle yola çıktı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 11:34:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?